Račan: Proglašenjem gospodarskog pojasa Hrvatska u težem položaju

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas pred Hrvatskim saborom da bi se, proglasi li isključivi gospodarski pojas u Jadranu, Hrvatska dovela u težu situaciju, nego ako bi odlučila proglasiti zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, kako to predlaže Vlada.

Svjesni smo da bi se donošenjem odluke o isključivom gospodarskom pojasu Hrvatska stavila u težu situaciji (...), ne samo zbog upozorenja iz EU, već i stoga što bi takva odluka bila presedan što se tiče europskih zemalja u Mediteranu, na koji EU ne bi dobro reagirala, rekao je Račan govoreći Saboru o Vladinu prijedlogu.

Odlukom koju predlaže Saboru, Vlada se, ističe premijer, može pozvati na već napravljene presedane, konkretno Španjolske i Francuske koje su proglasile ekološku, odnosno ribolovnu zonu.

Račan je ponovio kako Vlada predlaže proglašenje funkcija gospodarskog pojasa koje se odnose na suvereno pravo istraživanja i iskorištavanja, očuvanje i gospodarenje živim i prirodnim bogatstvima voda i izvan granica teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenih istraživanja mora.

Vladin je prijedlog, kaže, utemeljen na višemjesečnom radu stručne skupine, različitim kontaktima s međunarodnim čimbenicima, konataktima s ljudima u Bruxellesu, odnosno EU.

Račan navodi da je Vlada, radeći na svojoj odluci, vodila računa o tome kako na jednoj strani, zadovoljiti interese hrvatske javnosti o zaštiti Jadrana i dominantnim zahtjevima da se proglasi isključivi gospodarski pojas, a na drugoj kako istodobno zaštiti drugi strateški interes - ulazak u EU.

Mislimo da smo Vladinim prijedlogom maksimalno zaštitili i jedan i drugi nacionalni interes, istaknuo je Račan, ne krijući da se Hrvatska našla u delikatnoj situaciji.

Premijer je ponovio da europski pristup podrazumijeva odgovorno ponašanje, dijalog, da se na unilateralne poteze ne gleda dobro.

Vjerujem da će Vladin prijedlog biti iz šireg konteksta dobro razmotren i odvagnut što učiniti u sadašnjoj situaciji, kako obraniti nacionalne interese u odnosu na Jadran i EU, rekao je premijer Račan.

Oporbene stranke bliže HSP-ovu zahtjevu o proglašenju gospodarskog pojasa

Intenzivni sastanci saborskih odbora, ali i parlamentarnih stranaka, obilježili su posljednje sate prije saborske rasprave o proširenju hrvatske jurisdikcije u Jadranu.

Šefovi oporbene četvorke - HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a, sastali su se u Klubu HDZ-a, a nakon sastanka nevoljko su razgovarali s novinarima.

Neslužbeno se doznaje od jednog od sudionika toga sastanka da su ipak bliži HSP-ovu zahtjevu da Hrvatska proglasi gospodarski pojas, odnosno da se neće prikloniti Vladinu prijedlogu proglašenja ribolovno-ekološke zone.

Pročitajte više