Račan: Rasprava o gospodarskom pojasu nije predizborni potez

HRVATSKI premijer Ivica Račan ocijenio je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" da se osobno zalaže za dijalog o pitanju gospodarskog pojasa u Jadranu iako taj pojas Hrvatska može proglasiti i jednostrano, te naglasio da nije riječ o predizbornom potezu nego pitanju zaštite nacionalnih resursa.

"Naša vlada nije tajila da se bavi pitanjem zaštite svojih ekonomskih i ribolovnih interesa, te zaštite okoliša. Očekujem da će Slovenija shvatiti našu legitimnu želju da sačuvamo ono što je vrijedno, ne samo za nas nego i za buduće Hrvate i Europljane", izjavio je Račan za ljubljansku "Mladinu" (od ponedjeljka).

Račan je dodao da aktualno pitanje oko pojasa u Jadranu nije neposredno u vezi s graničnom problematikom, te naglasio da njegova vlada neće zaoštravati odnose sa Slovenijom.

Hrvatski je premijer rekao da u razgovoru istaknuo da je iskreno uvjeren kako se otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije mogu riješiti, no - kako je dodao - njihovo dugo nerješavanje otvara prostor za politička zaoštravanja i kvari klimu u odnosima među ljudima.

"Ako probleme ne možemo riješiti sada, pričekajmo da obje zemlje postanu članice EU-a, a ako to ne možemo čekati, onda zatražimo arbitražu jer sporovi truju", rekao je premijer Račan.

Pročitajte više