Račan: Sabor će prije raspuštanja raspraviti o gospodarskom pojasu

PREMIJER Ivica Račan potvrdio je danas da će Hrvatski sabor prije raspuštanja raspraviti vladin prijedlog o gospodarskom pojasu u Jadranu.

Kad će to točno biti, te da li će Vlada izići s prijedlogom o proširenju gospodarskog pojasa, ekološke ili ribolovne zone, Račan nije precizirao, napominjući da će to ovisiti o više elemenata.

Konkretno, ovisi to o konzultacijama koje se vode s EU, sastanku u Bruxellesu ..., procjenama kako proširiti jurisdikciju na Jadranu u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima, a da se ne ugrozi strateški interes ulaska u EU, rekao je Račan na današnjoj konferenciji za novinare.

Ponovio je spremnost Hrvatske da o gospodarskom pojasu razgovara sa susjedima, ali i da ne pristaje na ultimatume i hladnoratovski odnos.

Vjeruje da se situacija sa Slovenijom vratila u normalu nakon što se u Zagreb vratio slovenski veleposlanik.

Upitan za izjave slovenskog parlamentarca Zmage Jelinčića da Istru, Zadar i Dalmaciju treba vratiti Italiji, Račan je odgovorio da je iz općeg iskustva, pa i hrvatskog, poznato da "za bedastoće koje se iznose ne mora biti prepreka članstvo u parlamentu".

Pročitajte više