RAČAN: SDP ĆE NA IZBORIMA OBRANITI VISOKI REJTING

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ivica Račan izjavio je nakon sjednice Glavnog odbora stranke, da je siguran da će SDP na idućima izborima obraniti visoki rejting, unatoč istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) prema kojem se SDPov rejting spustio na 13 posto. L

Račan je po završetku zatvorenog dijela sjednice na kojem su članovi Glavnog odbora SDP-a raspravljali o stranci, istaknuo da u SDP-u nisu pesimisti te da u stranci ima dovoljno borbenosti i optimizma, koje će se vidjeti u idućim tjednima.

Smatra da do izbora ima dosta vremena da se progovori o stranačkim rezultatima.

Najavio je uskoro širi skup SDP-a gdje će više reći o razlozima SDP-ova optimizma pred iduće parlamentarne izbore, te ponovio da će se oni održati sredinom jeseni.

Ivica Račan priznao je da je zapostavio dužnost predsjednika stranke na račun dužnosti premijera, jer je to smatrao odgovornim načinom obnašanja vlasti. Dodao je da za razliku od drugih, SDP u proteklom razdoblju nije toliko stranački djelovao.

Zahvalio se stranačkim kolegama na razumijevanju, istaknuvši da SDP nije do sada želio voditi stranačku kampanju, ali da će od sada stranka morati biti aktivnija.

"Kampanja SDP-a ipak još neće početi jer do izbora ima šest mjeseci", rekao je Račan.

Naglasio je da članovi stranke imaju povjerenja u politiku koju SDP vodi u Vladi, te da s koalicijskim partnerima SDP želi i dalje surađivati bez obzira na razmirice.

Dodao je da je SDP spreman "na odgovornost drugog mandata" te kako vjeruje da su "socijal-demokratska opcija i odgovorno obnašanje vlasti i dalje potrebni Hrvatskoj".

"Vlast možemo izgubiti, ali ne i obraz. Hrvatska je ispred SDP-a, a Hrvatska kakvu vidimo je zemlja zadovoljnih ljudi" rekao je Račan, napominjući da SDP želi i radnicima osigurati dobru budućnost.

U vezi s napisima u tisku o nezadovoljstvu u stranci, Račan je rekao da su pojedinci do sada ispadali iz SDP-a, ali da stranka pridobija znatno više novih ljudi.

Ocijenio je da rezultati Vlade nisu bili do sada dobro prezentirani i da u tom smislu razumije nezadovoljstvo ljudi. "Istina je da nismo znali prezentirati učinjeno, ali smatrali smo da to treba ostaviti za kraj mandata", rekao je.

Naglasio je da su danas i ambicije ljudi veće nego prije tri godine, i da nezadovoljstvo proizlazi iz raskola većih ambicija i nemogućnosti da se ostvare.

Komentirajući ostavku SDP-ovca Zlatka Šešelja na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru, rekao je da razumije njegov potez, ali ga ne odobrava, te da Šešelj i dalje može dati doprinos stranci.

Na upit da komentira izjavu predsjednika Hrvatske udruge sudaca, Vladimira Gredelja - koji je rekao da je Vlada, dostavljajući optužnicu odvjetniku generala Bobetka, što spada u djelokrug sudskih vlasti, prekršila Ustav RH, Ustavni zakon o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom te Zakon o kaznenom postupku - premijer Račan je odgovorio da je Vlada u tom slučaju bila 'poštar' i da je "Haag bio spreman staviti 'točku na i' na slučaj Bobetko ali da nekome nije stalo da se to dogodi".

Na današnju izjavu čelnika SDP-a Zdravka Tomca koji je na konvenciji DC-a izjavio da bi "Mate Granić bio dobar premijer", Ivica Račan se nasmijao.

"To nije jedina stvar u kojoj se Tomac i ja nismo i do sada slagali, a Tomac očito polako putuje od nas", rekao je Račan.

(Hina) djur sp



Pročitajte više