Račan: Zagreb će podnijeti kandiatu za EU ili u Ateni ili u Bruxellesu

HRVATSKA će podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u Eruopskoj uniji ili 18. veljače u Ateni, ili 25. veljače u Bruxellesu, rekao je navečer hrvatski premijer Ivica Račan.

´Još postoji dvojba hoćemo li aplikaciju podnijeti 18. veljače u Ateni, ili 25. veljače u Bruxellesu´, rekao je premijer Račan u ponedjeljak navečer u Berlinu u neformalnom razgovoru s novinarima, nakon susreta s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Premijer Račan će 18. veljače posjetiti glavni grad Grčke, koja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom. Sedam dana kasnije, 25. veljače, predviđen je sastanak u Bruxellesu, s dužnosnicima Europske unije u okviru redovitog političkog dijeloga Zagreb - Bruxelles.

Račanov kratki posjet Berlinu prva je postaja njegove turneje po nekoliko europskih prijestolnica radi dobivbanja podrške za hrvatsku kandidaturu za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Premijer Račan trebao bi u idućem razdoblju posjetiti Rim, Madrid, London, Dublin, Beč, Atenu i Bruxelles.

Neka od tih putovanja trebala bi biti kratki radni posjeti od nekoliko sati, osim Atene, Dublina i Bruxellesa, koji bi mogli biti dvodnevni, rekao je premijer Račan.

Hrvatski premijer ocijenio je svoj posjet Berlinu iznimno uspješnim, rekavši da cilj nije bio samo dobiti podršku Berlina za hrvatsku kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji, nego osigurati da i Njemačka lobira za hrvatski zahtjev.

Kancelar Schroeder prihvatio je poziv da posjeti Hrvatsku, što bi se moglo dogoditi sredinom ove godine. Govoreći o tom posjetu, Račan je najavio da parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ni u kojem slučaju neće biti prije jeseni.

´Rekao sam kancelaru Schroederu, pomalo u šali, da dođe u posjet Hrvatskoj do jeseni, jer jamčim da će do tada biti na vlasti sadašnja koalicija´, rekao je Račan.

Hrvatski premijer je rekao da je kancelar Schroeder vrlo dobro obaviješten o reformskim koracima koje poduzima hrvatska Vlada, te da se nije posebno raspitivao o slučajevima koji su u posljednje vrijeme opteretili odnose Hrvatske s međunarodnom zajednicom.

Postupajući u slučaju Bobetko, onako kako smo postupili, postigli smo dvije stvari: testirali smo prijatelje, i drugo, dobili smo jasan stav Ustavnog suda da u takvim stvarima može odlučivati samo Haaški sud, rekao je hrvatski premijer.

Pročitajte više