Racija u Mediki: "Označeni smo kao kriminalci". Oglasila se policija

Foto: Čitatelj Indexa

"U subotu 18. svibnja 2024. oko 23 sata u prostor Medike koji koriste udruge Autonomni kulturni centar Attack te Savez udruga i građana/ki Pierottijeva 11 nasilno su ušli pripadnici interventne policije s dugim cijevima, pripadnici kriminalističke policije, turističke inspekcije, inspekcije zaštite na radu, sanitarne inspekcije te inspekcije za nadzor zapošljavanja", objavili su na društvenim mrežama iz Autonomnog kulturnog centra Attack.

Te večeri su se, dalje pišu, održavali izvedba predstave zagrebačkog dramaturga Mihovila Rismonda Noć za nas i koncert nezavisnih bendova s punk scene, među kojima je bilo i maloljetnih članova.

"Inspektori se nisu htjeli identificirati"

"Na upite pojedinih članova/ica organizacije inspektorima da se identificiraju, oni odbijaju i na upit odgovaraju indirektnom prijetnjom. Interventna policija, oboružana i dugim cijevima, ulazi u dijelove kompleksa u kojima se nalaze umjetnički ateljei gdje pregledavaju kofer sa stvarima", naveli su.

Kažu i da je nejasno što je policija "s tolikim naoružanjem pokušala postići".

"Pitamo se zašto smo ovim upadom označeni kao najokorjeliji kriminalci i jesmo li uopće sigurni u prostoru udruge planirati i održavati kulturne programe koji su nam i djelatnost", navode u objavi. Navode i da su inspektori te policija naišli "jedino na nepravilnosti o kojima godinama upozoravaju vlasnika prostora 'Grad Zagreb'". Samostalno ih, kažu, ne mogu ukloniti. 

Zagrebačka policija: Planiranje racija klasificirani je podatak

O intervenciji smo upit poslali Policijskoj upravi zagrebačkoj. 

"Vezano za Vaš upit ističemo da Policijska uprava zagrebačka, sukladno vlastitim prosudbama stanja i kretanja kriminaliteta te operativno interesantnih događaja, provodi operativno taktičke radnje racije na području Policijske uprave zagrebačke.

Napominjemo kako je planiranje provođenja racija klasificirani podatak koji je zaštićen kao službena tajna i sukladno tome nismo Vam u mogućnosti iznositi više detalja o provođenju racija.

"Policajci su bili opremljeni redovnom opremom te isključivo kratkim naoružanjem"

Operativno taktička radnja racija provodi se na način da se područje ili prostor u kojem se racija provodi blokira, nakon čega se obavljaju pregledi zatečenih osoba kao i provjera njihovih isprava, a sve u cilju pronalaska osoba za kojima se traga, predmeta čije držanje građanima nije dozvoljeno, predmeta kaznenih djela i prekršaja te utvrđivanja prekršaja ili kaznenih djela.

Policijski službenici tijekom postupanja u konkretnom slučaju za koji pitate bili su opremljeni redovnom policijskom opremom interventne i specijalne policije te isključivo kratkim policijskim naoružanjem, a postupali su u suradnji s Državnim inspektoratom", odgovorili su nam iz PUZ-a.

AKC Attack djeluje od 1997. godine: "Programi su namijenjeni svima, najviše mladima"

Autonomni kulturni centar Attack, pišu na društvenim mrežama, djeluje još od 1997. godine, provodi brojne programe i projekte u kulturi, od glazbenih, edukativnih, vizualnih i audiovizualnih, do izvedbenih, interdisciplinarnih te programa integracije. 

"Naši programi namijenjeni su svima, najviše mladima, no i djeci, umirovljenicima/cama te užoj i široj lokalnoj zajednici. Provodimo programe važne za decentralizaciju kulture, ali i programe na međunarodnoj razini. Svi oni financirani su od strane Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Europske Unije (trenutno kroz programe Kreativne Europe, prije kroz Strukturne fondove kao što je Europski socijalni fond). Ostvarujemo mnoga partnerstva kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Istovremeno kroz samofinanciranje zapošljavamo i četiri osobe na ugovor o radu i niz honorarnih suradnika/ca, obrtnika/ca i drugih radnika/ca u kulturnom sektoru", navode na stranicama.

 

Pročitajte više