Građanima stižu trostruko veći računi za struju. Kako ih smanjiti?

Foto: Duško Jarmaz/Pixsell

U VELJAČI je oko 650 kućanstava s priključnom snagom između 20 i 30 kW razvrstano u skuplji tarifni model Crveni, potvrdili su Indexu iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

>> Građani u šoku, neki dobili i 200 posto veće račune za struju


Kao što je Index već pisao, HERA je spustila granicu za tarifnu grupu Crveni s 30 na 20 kilovata, pa je novi obračun pogodio potrošače čiji su računi uvećani i 200 posto. U HERA-i kažu da su na vrijeme bili obaviješteni.

"Kućanstva koja je HEP–ODS prebacio u tarifni model Crveni, prije postupka prebacivanja, dobila su pismenu najavu HEP–ODS-a", rekli su nam u HERA-i.

Najveći udar na potrošače u Dalmaciji


Najviše su pogođeni potrošači u Dalmaciji jer se tamo nalazi najveći dio kućanstava s priključnom snagom većom od 20 kW.

"Razlog je u tome što se na tom području najviše primjenjuju protočni bojleri velike snage i grijanje na električnu energiju. Također je česta situacija da je više turističkih apartmana u jednoj građevini priključeno na jedno obračunsko mjesto, a što rezultira potrebom za velikom obračunskom snagom", kažu u HERA-i.

U crvenom modelu naknada za korištenje mreže sadrži osim tarifnog elemenata energije i tarifni element obračuna vršne radne snage (potrošnja tijekom dnevnog razdoblja).

"Zbog toga iznos naknade za korištenje mreže, a time i ukupne cijene električne energije, postaje ovisan o načinu korištenja snage te je teško odgovoriti koliki će biti računi za električnu energiju takvim kupcima. Kod kupaca koji vrlo rijetko koriste svoja veća trošila naknada za korištenje mreže u slučaju primjene modela Crveni je značajno veća nego u slučaju primjene modela Bijeli koji ne sadrži obračunsku vršnu radnu snagu kao tarifni element. Međutim, kod kupaca koji ravnomjerno koriste mrežu, što se izražava preko faktora opterećenja, računi za utrošenu električnu energiju kupaca u modelu Crveni i Bijeli postaju približno jednaki kada faktor opterećenja prijeđe iznos od oko 50 %", odgovorili su Indexu.

Beskorisni savjeti o štednji


Na naš upit mogu li potrošači smanjiti potrošnju pa time izaći iz skuplje, crvene tarife, odgovorili su potvrdno.

"Svi kupci s priključnom snagom većom od 20 kW neće nužno biti prebačeni u tarifni model Crveni. Ako kupac utvrdi da nema potrebu za korištenjem snage veće od 20 kW, može od HEP – ODS-a zatražiti da mu ograniči snagu na 20 kW te ostati u tarifnom modelu Bijeli, s time što neće izgubiti pravo na aktivaciju preostale priključne snage ako se, eventualno, za njeno korištenje odluči u budućnosti", odgovorili su.

Kao savjet onima koji budu razvrstani u tarifni model Crveni, kažu da trebaju nastojati što ravnomjernije koristiti priključnu snagu, a po mogućnosti da što veći dio potrošnje prebace u noćno razdoblje. Konkretno, to znači da primjerice štednjak, bojler, klima i perilica ne bi trebali biti istovremeno uključeni. No, kako su veliki potrošači bojleri i klima uređaji, koji se uvelike koriste, upitno je koliko će građani uspjeti u uštedama i prebacivanju u niži model.

Pročitajte više