Radikalni talijanski populisti slave pad referenduma: "Viva Trump, viva Putin, viva la Le Pen!"

Foto: FAH

TWEET talijanskog desničarskog političara Mattea Salvinija, nakon poraza talijanskog premijera Mattea Renzija na referendumu, izazvao je reakcije talijanske, ali i šire međunarodne javnosti.

"Viva Trump, viva Putin, viva la Le Pen i viva Lega!", napisao je Salvini, a nedugo nakon njega oglasila se i Marine Le Pen, koja je napisala kako su talijanski birači "odbacili Europsku uniju i Renzija".

Iz velikog odaziva birača od 68 posto jasno je da su Talijani imali svaku namjeru uputiti poruku talijanskom političkom establišmentu.

No, usprkos likovanju europske radikalne desnice, Guardian piše kako ta poruka nije jednoznačna.

Italija se trenutačno suočava s nizom velikih problema koji nisu bili na referendumu - migracijska kriza, bankarska kriza, visoka nezaposlenost i visok dug nadvijaju se nad zemlju.

Renzijev poraz bio je lako predvidljiv s obzirom na količinu protivljenja i oporbu s kojom se suočio, a među kojima su najglasniji bili Salvini i Beppe Grillo, bivši komičar i šef populističke stranke "Movimento cinque stelle". Uz njih, Renzi se morao boriti i s unutarstranačkim disidentima, ali i drugim ljevičarima koji su javno bili protiv reforme.

Grillo je na svojem blogu referendum nazvao pobjedom demokracije.

Grillo: Režimska propaganda je skršena

"Režimska propaganda i režimske laži su poražene na ovom referendumu", kazao je, aludirajući na napise La Stampe, Buzzfeeda i New York Timesa, a u kojima se navodilo da je njegova stranka lansirala intenzivnu dezinformacijsku kampanju o tome da su službenici Renzijeve vlade zabrinuti kako se u talijanskoj politici pojavio ruski utjecaj. Grillo je odbacio navode o tome da on stoji iza tih lažnih vijesti i dezinformacija.

Kao i Salvini, Grillo je zatražio prijevremene parlamentarne izbore, navodeći kako velika pobjeda opcije "ne" na referendumu može značiti i veliku pobjedu na izborima.

No, Guardian piše kako to nužno ne mora biti slučaj.

Iako Salvini i Grillo slave pobjedu opcije "ne" na referendumu kao značajnu buduću izbornu pobjedu, Guardian piše kako je jasno da dio birača koji je glasao "ne" na referendumu neće podržati njihove stranke na izborima (obje stranke su izrazito anti-EU stajališta). Među pristašama opcije "ne" nalazio se i dio onih koji nisu odobravali Renzijeve reforme jer su smatrali kako bi one zbog uspona populizma mogle biti i opasne.

Usto, sve veća popularnost Pokreta pet zvijezdi i Sjeverne lige mogla bi opet potaknuti formiranje talijanskih tradicionalnih stranaka, Renzijeve Demokratske stranke i Berlusconijeve stranke Forza Italia, a sve to kako bi se zaustavio uspon anti-establišment stranaka.

Ustavna reforma

Podsjetimo, Talijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018., osigurava sigurnu parlamentarnu većinu.

Ključni element reforme je bilo ukidanje obveze da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta i smanjenje Senata s 315 na 100 mjesta.

Pročitajte više