Radimir Čačić: Uhićeni "igrači iz drugog reda", za afere u HAC-u treba odgovarati Kalmeta

PREDSJEDNIK HNS-a Radimir Čačić smatra kako ključna odgovornost za nezakonito poslovanje u Hrvatskim autocestama leži u premijeru, ministru Božidaru Kalmeti i njegovim najbližim suradnicima pa tek onda na upravi tvrtke.

Bivši ministar graditeljstva komentirao je današnje uhićenje smijenjenog predsjednika Uprave HAC-a Jurice Prskala, smijenjenog člana Uprave HAC-a Marija Lovrinčevića, direktora građenja Gorana Legaca, glavnog inženjera Željka Kandžije te Slavka Žužula, jednog od vlasnika tvrtke Skladgradnja.

> Indexova tema: Afere u HAC-u

> Policijska akcija "Nesklad": Zbog farbanja tunela uhićeno pet osoba iz HAC-a i Skladgradnje

"Uhićenja u HAC-u su očekivana i dobro je da su Uskok i Državno odvjetništvo počeli raditi svoj posao. HAC je žarište potrošnje kroz koju su kombinacijom nesposobnosti i korupcije posljednjih nekoliko godina bačene milijarde kuna hrvatskih građana. Članovi uprave i kooperanti umiješani u korupciju moraju snositi odgovornost i o tome nema spora", smatra predsjednik HNS-a te dodaje kako najveća odgovornost leži na premijerki, ministru Kalmeti i njegovim suradnicima.

"Jedan od bivših predsjednika uprave, gospodin Crnjak, to je i potvrdio u pisanom obliku izjavom da su se svi poslovi dodjeljivali u kabinetu ministra Kalmete. "Jedan od bivših predsjednika uprave, gospodin Crnjak, to je i potvrdio u pisanom obliku izjavom da su se svi poslovi dodjeljivali u kabinetu ministra Kalmete", tvrdi Čačić i dodaje da će sve ostati na "igračima iz drugog reda", dok Državno odvjetništvo i Uskok ne postave pitanje odgovornosti ministra Kalmete.

"Smješno je da se Kalmetin model uzima kao primjer borbe protiv korupcije"

"Smiješno je i uvredljivo za hrvatsku javnost da u antikorupcijskom povjerenstvu Vlade sjedi ministar u čijem resoru i za čijeg mandata su bujale kriminalne i korupcijske afere najvišeg reda i da se upravo njegov 'model' uzima kao primjer borbe protiv korupcije", zaključio je Čačić.

Pročitajte više