Radin će dati svoj glas povjerenja Sanaderovoj vladi

SABORSKI zastupnik talijanske nacionalne zajednice Furio Radin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio da će na sjednici Hrvatskog sabora dati svoj glas povjerenja novoj Sanaderovoj vladi, istaknuvši kako je za takvu odluku tražio i naposlijetku dobio razumijevanje lokalnih vlasti, odnosno IDS-a, i pristanak Talijanske unije.

Kako je rekao, svoj glas za Sanaderovu vladu dat će tek nakon potpisivanja programskog sporazuma o pravima talijanske nacionalne zajednice na području gdje ona živi i djeluje, o poštivanju suživota i transparentnoj proeuropskoj politici. Radin je izrazio nadu da bi takav sporazum on i novi mandatar Ivo Sanader uz predstavnike Talijanske unije mogli potpisati već u ponedjeljak, a najkasnije do saborske sjednice na kojoj će se glasati o povjerenju novoj vladi".

Odgovarajući na pitanje novinara je li njegov glas (77.) podrške presudan za osnivanje nove vlade, Radin je izrazio uvjerenje da će Ivo Sanader dobiti i više glasova. Poručio je i kako zastupnik manjine ne može odgovarati za stanje u zemlji.

Novinare je izvijestio kako je prije same odluke o vanjskoj potpori Sanaderovoj vladi vodio pregovore i razgovarao s predstavnicima talijanske diplomacije te s predstavnicima Europske unije. "Tijekom tih razgovora bio sam svjestan činjenice kako u europskim krugovima HDZ u posljednje vrijeme dobro kotira, poglavito nakon odbacivanja tereta desničarskog HSP-a te s potporom nacionalnih manjina u Hrvatskoj", rekao je Radin. Napomenuo je kako je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jedini mandatar vlade koji je uopće razgovarao s predstavnicima manjina. "To je Sanader obećao i prije samih izbora, a sada kada je mandatar jedine moguće vlade kojoj je u interesu da bude proeuropska, obećanje je i izvršio", rekao je Radin. Po njemu, ako bi, kako je rekao, "ne daj Bože" došlo do ponovljenih izbora, ojačala bi desnica koja bi omogućila dolazak na vlast onih koji bi zatvorili vrata u Europu".

Na pitanje novinara je li mu Sanader ponudio mjesto u vladi, Radin je odgovorio potvrdno istaknuvši kako nije prihvatio ponuđeno mu mjesto ministra za europske integracije.

Izjašnjavajući se o regionalnoj autonomiji Istre, na koju se u posljednje vrijeme poziva IDS, Radin je istaknuo kako podupire takav projekt autonomije po uzoru na pet talijanskih autonomnih regija od kojih, po njegovoj ocjeni, imaju korist, kako same regije, tako i cijela država.

Pročitajte više