Rađenović uvjeren da mu smještaju aferu: Ne odustajem od borbe za poštenu Hrvatsku

"JUČER sam saznao za kaznenu prijavu protiv mene od strane Medike i ne znam zašto su me prijavili. Imali smo natječaj koji je proveden  i na osnovi tih ponuda izabrali smo najpovoljniju", komentirao je za Index šef Upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb i borac protiv korupcije u Zagrebačkim cestama Igor Rađenović.

On je kao šef Upravnog vijeća Gradskih ljekarni uveo javni natječaj za odabir veledrogerije koje nude najpovoljnije uvjete za otkup lijekova. Na posljednjem takvom natječaju Medika je izgubila posao glavnog dobavljača lijekova, a njezino mjesto zauzela je Oktal Pharma.

"Medika je htjela ostati glavni dobavljač"

I dok Medika u kaznenoj prijavi tvrdi da je nepoznata osoba odala poslovnu tajnu tvrtki Oktal Pharma koja je navodno nakon otvaranja ponuda ravnateljici Mili Bucalić poslala na e-mail ponudu o popustima za uredno plaćanje, Rađenović priča nešto drugačiju priči. "Iz Medike su htjeli da sve ostane isto kao i prije, da zadrže 50 posto tržišta kao glavni dobavljači. Ali činjenica je da je Medikina ponuda za zauzimanje do 40 posto tržišta bila najnepovoljnija", kaže Rađenović dodajući kako su Mediki zbog toga ponudili 20 posto tržišta.

"Novi ugovor s Oktalom je 20 posto povoljniji za Gradske ljekarne", nastavlja Rađenović koji je siguran da mu netko ovo smješta. Zanimljivo, kako dalje kazuje, Medika je, nezadovoljna s rezultatima natječaja, poslala novu ponudu koja je gotovo 30 posto povoljnija nego ona koja je prvotno poslana na natječaj.

"Gradske ljekarne novim su ugovorom uštedjele više milijuna kuna"


"Radi se o razlici od više milijuna kuna. Pa im postavljam pitanje, odakle su sada našli tu rezervu. I javno pitam Mediku - gdje je korupcija u ovom slučaju? Ugovor s Oktalom je 20 posto povoljniji za Gradske ljekarne, a novi natječaj je za šest mjeseci, na njega se iz Medike mogu prijaviti", ističe ogorčeni Rađenović koji će danas po tom pitanju održati konferenciju za novinare dodajući kako sve rečeno može potkrijepiti dokumentima.

"Ova se mafija očito služi drugim sredstvima"


"Kao predsjednik Upravnog vijeća Gradske ljekarne Zagreb izložen sam proteklih dana ogromnim pritiscima koji kulminaciju doživljavaju u današnjem broju jednog dnevnog lista. Građevinska mafija slala mi je batinaše sa palicama, dok se ova mafija očito služi i drugim sredstvima. Poručujem im da ne mislim odustati u borbi za pravednu i poštenu Hrvatsku. Cjelokupnoj hrvatskoj javnosti postavljam pitanje: 'Kako ugovor za nabavu lijekova koji je 20 posto povoljniji od prijašnjeg za Gradsku ljekarnu Zagreb  može biti podloga za korupciju?, priopćio je još sinoć Rađenović dodajući kako će se na današnjoj sjednici Upravnog vijeća založiti da Gradske ljekarne Zagreb objave svu dokumentaciju vezanu za predmetni natječaj za ovo, ali i sva prethodna razdoblja. 

Na natječaju je Oktal Pharmi dodijeljeno 40, Mediki 20 posto, a drugim dvjema tvrtkama po 20 posto ukupne količine lijekova koje Gradske ljekarne planiraju nabaviti u prvih šest mjeseci.

Pročitajte više