Radnici 3. maja kreću u prosvjedni marš po Rijeci

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U RIJECI će se radnici brodogradilišta 3. maj danas oko 10 sati okupiti na prosvjednom maršu koji počinje ispred brodogradilišta, a nastavit će se u središtu Rijeke na Trgu 128. brigade u podne i pet minuta.

Radnici žele znati potencijalne strateške partnere

Radnici od nove Uprave traže plaću za rujan, smjenu direktora Maksimilijana Percana i deblokadu računa koji je blokiran već 74 od mogućih 120 dana za pokretanje stečaja.

Od nove Uprave Uljanik grupe radnici riječkog brodogradilišta traže definiranje načina povrata pozajmice Uljaniku, koja je sada zbog kamata narasla na 603 milijuna kuna. Nadalje, traže aktivnu ulogu u modelu restrukturiranja brodogradilišta te upoznavanje sa svim konkretnim i potencijalnim strateškim partnerima. Službeno, tu je ponuda talijanskog Fincantierija, a neslužbeno, kažu, postoje još dvije ponude iz Njemačke i Nizozemske.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstanak brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić rekao je kako "od nove uprave Uljanika zahtijevaju da hitno smijeni direktora Maksimilijana Percana.

"Zahtijevamo i da se hitno pronađe model isplate plaće za rujan. Također, tražimo sudjelovanje u izradi programa restrukturiranja u kojem će se točno definirati povrat pozajmice 3. maju i ostale imenovine nazad 3. maju", dodao je Šoljić.

"Za nas borba za opstojnost radnih mjesta nikada ne prestaje"

Uprava Uljanika danas bi trebala razgovarati s konzultantima o programu restrukturiranja Uljanika koji bi za desetak dana ili prije trebala predati resornim ministarstvima.

"3. maj se i danas bori za opstanak i nije samo dio tradicije i identiteta Rijeke, velik je broj obitelji vezanih uz 3. maj kroz više generacija, i ne samo onih radnika zaposlenih u 3. maju nego i preko kooperanata, malih trgovačkih društava, obrta, dobavljača kao i njihovih obitelji. Za nas borba za opstojnost radnih mjesta nikada ne prestaje", poručili su iz inicijative Akcija 3. maj.

Pročitajte više