Radnici Petrola tužili Severininog "prijatelja", ljubuškog tajkuna Lučića

LJUBUŠKOG tajkuna Milana Lučića, hrvatskoj javnosti poznatog po "prijateljstvu" sa Severinom, 43 djelatnika tvrtke Petrol d. d. Ljubuški, čiji je većinski vlasnik, tužili su zbog višegodišnjeg neuplaćivanja doprinosa i kršenja radničkih prava.

Prema pisanju portala Livno Online, tužba je podnesena još početkom srpnja ove godine, što je potvrdio i Ljubo Velić, rukovoditelj komercijalnog odjela tvrtke Petrol u Livnu. Velić je rekao kako su radnici Lučića tužili jer od 1. siječnja 2005. godine ne uplaćuje doprinose za zaposlenike, kao niti ostala davanja, poput poreza, kojeg je prema zakonu dužan plaćati. Ukupna dugovanja Petrola prema zaposlenicima i Poreznoj upravi iznose oko dva milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od milijun eura).

Iako se prilikom dokapitalizacije, vlasnik obvezao da će benzinske crpke biti revidirane, stanje je i dalje katastrofalno - često nestaje goriva, a nema ni ulja i ostalih popratnih proizvoda, dok su crpke završile pod hipotekom. Lučić je, prema Velićevim riječima, uz sve to, smanjio plaće radnicima, dok je malim dioničarima zabranjen uvid u dionice, o čemu su obaviješteni župan i načelnici lokalnih općina.

Livno Online piše i kako je Lučić, nakon što je doznao za tužbu, počeo vršiti pritisak na djelatnike, prijeteći im otkazima. Navodno su neki već i uručeni.

I.M.
Foto: Livno Online

Pročitajte više