Radnici Sljemena nastavljaju prosvjed na Markovu trgu

Radnici mesne industrije Sljeme iz Sesveta nastavljaju jučer započeti prosvjed na Markovu trgu jer na današnjem sastanku u Vladi, kako su rekli, nisu uspjeli od većinskog vlasnika Finagre dobiti "kvalitetno jamstvo" da će radnici Sljemena biti obeštećeni nakon likvidacije poduzeća.

Predstavnici Finagre ponudili su kao rješenje likvidaciju poduzeća uz obeštećenje radnika kroz otpremnine, što je za sindikat u načelu prihvatljivo, ali bez dovoljno čvrste garancije da će se radnicima zaista i isplatiti sva potraživanja, nismo mogli prihvatiti takav dogovor, kazao je večeras za Hinu regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić.

On je rekao da je na sastanku u Vladi, koji je trajao od 12 sati do kasno poslijepodne, Finagra ponudila maksimalni neoporezivi iznos otpremnine za radnike od 6.400 kuna po godini rada u Sljemenu, te za invalide rada 8.000 kuna po godini. Radnicima je obećana isplata dviju plaća i trećine otpremnina u idućih deset dana.

"Sindikat zahtijeva da radnici uzmu radne knjižice u trenutku kad budu isplaćeni, za što nam Finagra prilikom ugovaranja nije mogla ponuditi dovoljnu čvrstu garanciju", kaže Rogić. Sindikat nema povjerenja u Finagru jer su ih dosad, kaže, više puta izigrali.

Podsjeća da su među radničkim potraživanjima tri neisplaćene plaće, neisplaćene otpremnine iz prethodnih godina, te 875.000 kuna koje su "radnicima skinute na račun otplate dionica Sljemena", a nikad nisu uplaćene u Hrvatski fond za privatizaciju.

U priopćenju koje je nakon današnjeg sastanka stiglo iz Vlade, kaže se da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec sudjelovao u uvodnom dijelu razgovora, ali da sve daljnje dogovore vezane uz neisplaćene obveze poslodavca prema zaposlenicima trebaju riješiti u međusobnoj komunikaciji.

Novi pregovori poslodavca i sindikata nastavit će se u ponedjeljak ujutro u Vladi, a do tada će radnici Sljemena u smjenama po šezdesetak ljudi dežurati na Markovu trgu pred sjedištem Vlade. Noćas će ih u vrećama za spavanje ostati 30-ak, sutra tijekom dana će ih biti 60, a u nedjelju, na Praznik rada, pridružit će im se svih tristotinjak radnika Sljemena.

"U nedjelju ujutro očekujemo da nam iz prvosvibanjske povorke, koja se formira na Jelačićevu trgu, dođe izaslanstvo potpore, s kojim će i dio naših radnika otići na proslavu Praznika rada u Maksimir", najavio je Rogić.

Radnici Sljemena su prosvjed počeli jučer zahtijevajući isplatu tri zaostale plaće i vraćanje dionica "Sljemena" Hrvatskom fondu za privatizaciju što je ranije dogovoreno u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo. Sindikat poljoprivrede koji je organizirao prosvjed tvrdi da je tvrtka "Finagra", većinski vlasnik "Sljemena", nezakonito ušla u to poduzeće kako bi zaustavila proizvodnju i prodala zemljište za ekstra profit.

(Hina) xntod yjn

Pročitajte više