Radnici tvrtke iz Zlatar Bistrice: "Trpimo teror, žene se boje otići na WC zamijeniti uložak"

Screenshot: Provjereno

BIVŠI i sadašnji radnici tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka iz Zlatar-Bistrice, za emisiju Provjereno su progovorili o, kako kažu, teroru koji trpe na radnom mjestu. Radnici tvrde da ih vrijeđaju, mjere im vrijeme provedeno na WC-u, da pored sebe ne smiju imati osobne stvari i ne smiju međusobno razgovarati.

> REAKCIJA Boxmark Leather: Rad kod nas ne uzrokuje profesionalne bolesti

"Nisam se usudila otići na WC i promijeniti uložak"

"Mene osobno je teško pogodilo kad ti nadređeni veleju 'Kaj si ti glupa?', 'Kaj ti ne znaš?' ili okrenem se pa veli nekaj najgore 'Pas mater retardiranu'. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo", kaže Marijana Nemčić.

Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu. "Žene se ne usude otići na WC, zamijeniti uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijeniti si uložak", priča Martina Topolski za Provjereno.

Ne smiju ni pričati jedni s drugima

Tijekom radnog vremena, kažu, pokraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje - usmeno ili pismeno, što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega se toga radnici te tvrtke, kažu, suočavaju s ozbiljnim psihičkim problemima.

"Svakodnevno je bilo žena, radnica koje su jednostavno plakale, psihički se slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga", kaže Marijana Nemčić.

Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović, koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana, kada je otišla u mirovinu. Primila je brojne pacijente iz tvornice Boxmark u Zlatar Bistrici. 

"Ustrašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bih im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i tjeskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: 'Doktorice, ja sam jednom čitala jedan roman gdje je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose u Boxmarku'", ispričala je za Provjereno.

Tvrtka od vlade dobila 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore

No osim s psihičkim problemima, pacijenti su liječnici dolazili i s fizičkim oboljenjima - bolestima kralježnice, ramena, zglobova. 

Mladen Petaj kaže da je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.

"Doslovno mi smjenovođa govori: 'Daj Bog da si obje ruke polomio. Ne jednu, nego obadvije.' Dajte zamislite sada kako sam se ja osjećao. Pored mene stoji voditelj krojarne koji čuje to - bez reakcije", priča.

Mladen nije jedini kojemu nakon bolovanja nije produljen ugovor o radu, kako kaže, s objašnjenjem da je tehnološki višak, a postoje oni, kažu, koji su otkaz dobili i dok su bili na bolovanju.

No iz tvornice se u javnost već neko vrijeme šalje priča kako se radnici u Hrvatskoj za rad u ovoj kompaniji ne mogu pronaći, a za modernizaciju pogona velikog desetke tisuća metara četvornih Boxmark je od hrvatske vlade prošle godine dobio 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore.

Index je poslao upit tvrtki Boxmark, pitali smo ih kako komentiraju teške optužbe radnika i njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte više