HEP-ove radnike koji isključuju struju čuvat će naoružani zaštitari

 Foto: 123rf/Index

DJELATNICI Elektre Zagreb ubuduće bi iskapčanja struje dužnicima mogli raditi uz pratnju naoružanih zaštitara.

HEP-Operater distribucijskog sustava raspisao je natječaj u kojem traži zaštitarske usluge za zaštitu osoba i imovine, ali će odabrana zaštitarska agencija, uz uobičajene poslove, po potrebi izlaziti i na teren s djelatnicima koji vrše isključenja struje.

Na području Elektre Zagreb 3550 isključenja i tri incidenta

Procijenjena vrijednost tih usluga je 4,14 milijuna kuna bez PDV-a, a ugovor se sklapa na 12 mjeseci. Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda s cijenom kao jedinim kriterijem.

Iz HEP-a su nam odgovorili da su prošle godine imali 3550 isključenja, te da je u tri slučaja bila potrebna zaštitarska pratnja. Radilo se o dva slučaja krađe struje te o jednom slučaju neplaćanja.

"Elektra Zagreb, kao i svake godine do sada, ima potrebu za uslugama tjelesne zaštite imovine i zaposlenika pri isključenju korisnika.

Spomenuti natječaj redovno se provodi zbog potrebe za uobičajenim, stalnim zaštitarskim uslugama u poslovnim zgradama i postrojenjima HEP-Operatora distribucijskog sustava Elektre Zagreb, koja je po broju korisnika najveća u Hrvatskoj.

'Poslodavac je radniku dužan osigurati zaštitu na radu'


U natječaj je unesena mogućnost da se u slučaju potrebe ista zaštitarska kuća može koristiti i za zaštitu djelatnika Elektre Zagreb u slučajevima potencijalno incidentnih situacija kod isključenja korisnika, koje su ipak i na sreću rijetke.

Napominjemo kako većina kupaca koji se nađu u poteškoćama oko plaćanja isporučene električne energije postupa korektno prilikom opomena i upozorenja o isključenju, no postoji i manji dio kupaca koji znaju vrlo burno verbalno reagirati, a u pojedinim slučajevima i fizički.

Zbog takvih izuzetnih situacija, nužno je postojanje mogućnosti fizičke zaštite djelatnika HEP ODS-a prilikom realizacije isključenja korisnika. Također, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, poslodavac je dužan svakom zaposleniku omogućiti najveću moguću razinu zaštite na radu.

Napominjemo kako se privremena obustava isporuke električne energije može provesti na zahtjev opskrbljivača, krajnjeg kupca, operatora distribucijskog sustava ili na zahtjev samog korisnika mreže.

U Elektri Zagreb u 2017. godini realizirano je 3550 isključenja mjernih mjesta, od čega je u svega tri slučaja bila potrebna zaštitarska pratnja zaposlenika (u dva slučaja zbog neovlaštene potrošnje i jedan slučaj zbog nepodmirenih dugovanja za električnu energiju). Najveći broj isključenih korisnika svoja dugovanja podmiri već istog dana", stoji u odgovoru HEP-a.

Postoji cijeli niz slučajeva u kojima operateri mogu kupcima privremeno obustaviti isporuku električne energije, a oni su navedeni u Članku 95. Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom.

Isporuka električne energije može biti obustavljena zbog neispravnog unutarnjeg priključka, krađe električne energije, nedostavljanja podataka, raznih kršenja ugovora o opskrbi električnom energijom kao i zbog neplaćanja.

 

Pročitajte više