Radoš: unatoč poteškoćama, koalicija je bolja od stare lakoće vladanja HDZ-a

Predsjednik Libre Jozo Radoš izjavio je na današnjoj sjednici Vijeća te stranke da je unatoč poteškoćama vezanim uz dogovore u prvoj koalicijskoj vlasti vođenje države neusporedivo bolje od lakoće vladanja za dugogodišnje vlasti HDZa.

Prije tri mjeseca osnovana je Libra, stranka liberalnih demokrata, čiji su članovi napustili HSLS, a HSLS je napustio koalicijsku Vladu.

Dajući i danas potporu koalicijskoj Vladi premijera Ivice Račana, Radoš je ocijenio da su članovi Libre tada učinili dobar potez i da se stranka razvija ´dobrim tempom´.

Istaknuo je da su tri godine odgovorno radili u koalicijskoj Vladi, koja je postigla znatne rezultate u makroekonomskoj stabilnosti zemlje i na međunarodnome planu.

Istaknuo je rast BDP-a od četiri posto, rast neto plaća za 20 posto, demokratizaciju zemlje, javnog i političkog života, slobodu medija, približavanje Europskoj uniji, novi aranžman s MMF-om.

Uza sve mane, ´pa i kaos koji u medijima izazivaju parapolitičke strukture´, Radoš je istaknuo kako je sve to neusporedivo bolje od bivšega HDZ-ova autokratskog upravljanja državom i dirigiranim medijima koji su branili takvu vlast.

Predsjednik Libre kritički je govorio o ´članovima koalicijske Vlade i onima koji pišu nekakva pisma´ protiv nastavka suradnje s MMF-om jer misli da bi oni morali znati čemu novi aranžmani.

Javnost zbunjuje ponašanje oporbe, koja se deklarativno zauzima za ulazak u Europsku uniju, što nije moguće ako se odbija MMF, Haag ili druge međunarodne institucije. Libra zato čvrsto stoji iza politike Vlade.

Najavio je da Libra neće podupirati Vladu ako razlike u koaliciji budu prevelike i ako se više budu branili stranački nego nacionalni interesi.

HSS-ov prijedlog o novome modelu dogovora unutar koalicije Radoš smatra zakašnjelim i vjeruje da zapravo ide u posve drugom smjeru. ´HSS nakon tri godine otkriva toplu vodu i unosi nemir u koaliciju´, kaže Radoš.

HSS-ovu inicijativu o novoj ulozi Hrvatskog fonda za privatizaciju Libra odbija jer je protiv ´novog socijalizma´. Radoš je podsjetio na razdoblje mnogih sanacija, kada se pogrešno gospodarilo državnom imovinom.

Libra se zauzima za nastavak brze privatizacije, uz uvjet da se time samo ne puni proračun, a imovina prodaje ´u bescjenje´.

Radoš je govorio i o najavi saveza između HSLS-a i LS-a. Istaknuo je kako se ´liberalni prostor, pa čak ni politički centar, ne može obraniti s HSLS-om, strankom koja je u političkoj polarizaciji zemlje čvrsto zauzela poziciju s krajnje desnim strankama´.

Pročitajte više