Raffarin: Iračka kriza još je u fazi inspekcija

FRANCUSKI premijer Jean-Pierre Raffarin u srijedu je izjavio da je iračka kriza ´još u fazi inspekcija´ koje su donijele ´rezultate´ te da nema potrebe za donošenjem druge rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi dopustila upotrebu sile protiv Bagdada.

U govoru održanom na početku parlamentarne rasprave o iračkoj krizi, Raffarin je izjavio: ´Ni u kojem slučaju i ni na kojem mjestu, pravo na upotrebu sile ne bi smjelo imati prednost pred zakonskim pravom.´

´Ostvarenje vojne intervencije danas, kada sve šanse za mirno rješenje problema još nisu iscrpljene, moglo bi podijeliti međunarodnu zajednicu´, rekao je Raffarin. ´Ne činimo pogreške, jer će one biti protumačene kao preuranjene i nezakonite.´

Francuzi se i dalje zalažu za mirno razoružanje te smatraju da ta mogućnost još nije u potpunosti iscrpljena. Raffarin je pozvao Iračane da surađuju s inspektorima za oružje te inzistira na tomu da se francuskom antiratnom stajalištu pridruže i druge zemlje.

Francuski je premijer istaknuo kako Francuzi neće poduprijeti američki nacrt rezolucije predan u ponedjeljak UN-u, koja bi mogla utrti put ratu. ´U sadašnjim uvjetima, donošenje druge rezolcuije Vijeća sigurnosti nije opravdano´, kazao je.



Pročitajte više