Rajković za Index: Sanader i njegova hobotnica oštetili državu za 98, a ukrali bar 10 milijardi kuna

Foto: FAH

DRAŽEN RAJKOVIĆ, novinar koji napisao knjigu "Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku", Sanaderov izlazak iz zatvora nazvao je porazom državne strategije i borbe protiv korupcije.

Ta je borba tvrdi počela u vrijeme predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, a njihovi nasljednici, kaže, nisu učinili ništa sa svoje strane da tu strategiju koja je ističe, otpočetka bila osuđena na propast, izmjene, promjene i skrenu u učinkovitijem pravcu.

U razgovoru za Index Rajković kaže kako je predvidio da će Sanader izaći iz zatvora čim je ukinuta presuda za Fimi mediu i smatra kako će se vratiti u politiku čim se "očisti" od presuda.

"Sanader sad taktizira"

"Sanader sad nakon izlaska iz zatvora taktizira i sigurno da će se vratiti u politiku ako se očisti, a poznavajući hrvatsko pravosuđe sve je moguće. To je ono najgore, u ovakvom pravosuđu kakvo mi imamo moguće je da najneviniji dobije 100 godina zatvora, a s druge strane da se Sanadera proglasi nevinim", rekao je Rajković.

Ističe kako je u uvodniku za drugo izdanje spomenute knjige koju je predstavio na ovogodišnjem Interliberu već naveo da će Sanader biti pušten iz Remetinca.

"U šest mandata Sanader je zajedno s ostatkom korupcijske piramide učinio štetu od 98 milijardi kuna u hrvatskom proračunu od čega je po klasifikacijama OECD-a ukradeno barem 10 milijardi kuna. To su pokrali svi zajedno, cijela korupcijska hobotnica je u tom sudjelovala", rekao je Rajković.

"Za vrijeme Sanadera korupcionaške orgije u nikad dotad viđenim razmjerima"

Iako su kaže najviši predstavnici sudske vlasti odlučili da Sanader temeljem navoda optužnice i izrečenih presuda ipak nije kriv, neporeciv je, tvrdi Rajković, dojam da su se u Hrvatskoj tijekom Sanaderove vladavine događale korupcionaške orgije u nikad dotad viđenim ni ponovljenim razmjerima.

"Na budućim suđenjima Sanaderu, ali i drugima, morao bi se dogoditi pravni i činjenični preokret epohalnih razmjera u koji nipošto ne vjerujemo, a da bismo mogli nepobitno zaključiti kako su nam se mahnita isisavanja državnog novca samo priviđala", zaključio je Rajković.

Pročitajte više