Ralph Fiennes u žiriju za dodjelu nagrade Whitbread za književnost

BRITANSKI glumac Ralph Fiennes bit će u žiriju za dodjelu ugledne britanske nagrade za književnost Whitbread, javlja BBC u četvrtak.

Fiennes će se pridružiti televizijskoj producentici Joan Bakewell, predsjedateljici žirija koji će odlučivati o knjizi godine.

Nedavno je objavljen uži izbor naslova u pet kategorija, a među autorima koji se natječu u kategoriji najboljeg romana su Mark Haddon i Rachel Cusk.

Imena dobitnika bit će objavljena 7. siječnja iduće godine, a 27. siječnja bit će proglašen sveukupni autor godine, koji će primiti novčanu nagradu od 25.000 funti.

U užem izboru autora za najbolji debitantski roman su dobitnik nagrade Booker DBC Pierre, zatim Anne Donovan za "Buddha Da", Paul Murray za roman "An Evening of Long Goodbyes" i Talitha Stevenson za "An Empty Room".

Poznati pjesnik Andrew Motion pridonijet će svojom stručnošću u odabiru najbolje zbirke poezije, dok će glumica Jenny Agutter biti član žirija koji će odlučivati o najboljoj knjizi za djecu.

Pobjednici u pojedinim kategorijama primit će po 5000 funti.

Sveukupnog pobjednika birat će žiri od 10 osoba, među kojima autor putopisa Bill Bryson, spisateljica i glumica Meera Syal, glumica i televizijska voditeljica Liza Tarbuck te autor Philip Hensher.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade Whitbread bila je Claire Tomalin za biografiju o Samuelu Pepysu.

Igrom slučaja našla se u utrci za ukupnog pobjednika zajedno sa suprugom Michaelom Fraynom, čiji je roman "Špijuni" pobijedio u kategoriji najboljeg romana.

Pročitajte više