Otkrili smo novi Ramljakov sukob interesa: Za savjetnika uzeo svoju bivšu tvrtku

Foto: Index/FaH

PRIJE nego je postao vladin povjerenik u Agrokoru, i to pomoću zakona koji je i sam pisao, Ante Ramljak bio je partner u tvrtki za financijski i investicijski konzalting Texo Management. I ta je tvrtka nakon njegovog dolaska angažirana u - Agrokoru.

>> Stručnjaci o Todorićevim optužbama: "Ako je sve točno, Ramljak je u neviđenom sukobu interesa"


>> INDEX DOZNAJE Brokeri koji su pisali Lex Agrokor u isto su vrijeme prodavali Agrokorove dionice


Na listi savjetnika, koju su nakon naših upita prošli tjedan u Agrokoru podijelili novinarima, nalazi se i Texo Management, i to kao podizvođač savjetnika za restrukturiranje tvrtke Alix Partners.

U životopisu objavljenom na stranicama vlade Ramljak je bio predstavljen kao direktor tvrtke Texo Management od travnja 2014. godine. Toj tvrtki su 2015. pripojeni Quaestus Partneri kojima su upravljali Tomislav Matić i Borislav Škegro, a Texo Management bio je angažiran od strane Kraša do ožujka ove godine. U travnju je prokuristica Kraša, Marica Vidaković, ušla u privremeno vjerovničko vijeće Agrokora kao predstavnica dobavljača.



Kada smo istraživali plaću vladinog povjerenika, i dobili podatak da zarađuje znatno više nego je do tada bilo objavljivano (iznosi 118.941 kunu bruto, odnosno 71.396 kuna neto), u Agrokoru su nam rekli da je angažiran preko ugovora o djelu.

U Agrokoru angažirana tvrtka u kojoj je donedavno radio


Iz odgovora je jasno da se zapravo radi o honoraru, a pitali smo ih je li Ramljak možda još uvijek zaposlenik Texo Managementa. "Gospodin Ramljak je prestao biti zaposlenik Texo Managementa kada je imenovan za izvanrednog povjerenik", odgovorili su Indexu iz Agrokora.

No ostaje činjenica da je angažirao tvrtku u kojoj je donedavno radio. Činjenica da je Texo podizvođač Alixa ne mijenja na stvari ono ključno, da je angažirana njegova bivša firma i njegov bivši partner Tomislav Matić, što bi u svakoj razvijenoj demokraciji predstavljalo neoprostiv sukob interesa, s obzirom na to da se radi o vladinom povjereniku.
 
Bilo bi posve logično da je Ramljak državni dužnosnik jer je u Agrokor zasjeo na prijedlog vlade, gdje zastupa vladin interes i odabran je mimo natječaja. To je izbjegnuto tako da ga formalno imenuje sud, čime su ga maknuli izvan dosega Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Pravni stručnjaci, koje smo kontaktirali kada je otkriveno da je jedan od autora zakona, smatraju da nije uobičajeno da zakon piše onaj koji će ga kasnije provoditi, te da je samim time u sukobu interesa.

Među podizvođačima Alix Partnersa još su tri domaće tvrtke, Altera Finance, Komunikacijski ured Colić, Laco i Partneri, kao i tvrtka Interkapital, koja je, kao što je Index već pisao, radila na Lex Agrokoru, dok je u isto vrijeme preko svojih fondova trgovala dionicama tvrtki iz Agrokorovog koncerna. Ramljak ukupno ima 141 savjetnika za koje su procijenjeni troškovi do 70 milijuna eura.

 

Pročitajte više