Raskida s dosadašnjom praksom: Hebrang predsjednik javne tvrtke povjerio bi profesionalcima?

ANDRIJA Hebrang na predizbornoj je turneji. Po hrvatskim županijama HDZ-ov kandidat predstavlja program Za bolju Hrvatsku. Danas se u Splitu sastao s nadbiskupom Marinom Barišićem, veteranima 4. brigade i gospodarstvenicima. Do škvera, a ni do Željezare, gdje glađu štrajka 20 radnika, nije svraćao. Bit će, kaže, još prilike.

Predsjednik s mozgovima kreativan u predlaganju velikih reformi

Očekuje nas ulazak u EU, Hebrang se tu kao novi predsjednik države, vidi idealnim.

"Budući predsjednik mora biti kreativan u predlaganju velikih reformi potrebnih da se dosegne standard zemalja članica EU. Predsjednik je autoritet koji može okupiti najveće mozgove i predložiti Vladi i Saboru reforme koje nas očekuju. One traže politički kompromis, a predsjednik je najpogodniji za tu ulogu" kaže Hebrang, čija se kampanja odvija pod motom Za europsku i ponosnu Hrvatsku.  

Najveći problem većem standardu Hebrang vidi u nedovoljnoj konkurentnosti hrvatskog proizvoda: "Čeka nas velika reforma sustava poreza i doprinosa, hrvatski proizvod najviše je opterećen davanjima, samo na plaću ide 53 posto davanja. Reforme su bolne i složene, ali neminovne".

Izmjene su nužne, drži, i u zakonodavstvu: "Veća ulaganja u gospodarstvo omogućit će otklanjanje birokratskih prepreka. Moramo poraditi na zaštiti investiranog kapitala. Tu smo slabi, svi nam to prebacuju". 

"Javne tvrtke i javna nabava izvor su korupcije i kriminala"

Na prvom je mjestu Hebrangu borba protiv korupcije i kriminala: "Javna nabava i javne tvrtke su najveći izvori korupcije. Između 2 i 12 milijardi kuna godišnje gubi se u crnim rupama. U svako povjerenstvo postavio bi nezavisnog člana iz reda uglednih građana da prati svaku veću javnu nabavu i signalizira nepravilnosti. Danas većinu članova Odbora i Uprava javnih tvrtki postavlja politika. To treba promijeniti. Na Javnom natječaju birali bi se stručnjaci i menadžeri, po uzoru na talijanska poduzeća. Oni bi bili većina, političari samo korektiv. I onda javne tvrtke ne bi proizvodile afere, već bi bile motor razvoja gospodarstva".

Ideja o profesionalcima u Odborima pala je Hebrangu na pamet nakon što je malo pogledao kako to rade naši susjedi Talijani: "Tamo se nakon izbora ne mijenja ni Uprava, ni Odbor, jer pozitivno posluju i nema afera".

"Tendenciozno su me protumačili lijevo trčeći mediji"

Hebranga smo pitali o izjavi da se prodaja brodogradilišta oglasila pro forme.

"Izjavu na Zagrebačkoj burzi tendenciozno su protumačili lijevo trčeći mediji. Do sad su hodali, sad pred izbore, trče. Od sat i po izlaganja traže rečenicu koja bi se stavila na naslovnicu. Pitali su nas bi li kupili brodogradilište. Odgovorio sam: "Ne, ni ponudbenu dokumentaciju ne bih uzeo, jer nisam bedastiji od onih od kojih smo očekivali da kupe brodogradilišta, koja imaju 10 milijardi kuna tereta". Tko će to kupiti? EU zabranjuje subvencija, a ni Vlada ne može više trošiti 3 do 4 milijarde godišnje. Država je politikom dobrog gospodara pokušala prodati poduzeća s teretom. U drugom krugu, država preuzima dio tereta. Za drugi krug bi se javio. Vjerujem da će se i drugi javiti. Nema fige u džepu više, iako je i prvi i drugi krug dogovaran sa stručnjacima Europske unije. Ne vidim što je tu sporno" obrazložio je Hebrang. 

Drugi dio programa je za ponosnu Hrvatsku. "Unija nije topionica naroda i narodnosti, već zajednica jednakih. Tamo nas čekaju države ponosne na svoju državotvornost, to smo posljednjih deset godina jako zanemarili. Nema zastava na Dan državnosti. U zemljama članicama EU cijene utemeljitelje i branitelje, a mi smo ih potpuno zanemarili" pojasnio je Hebrang. Zalaže se i za drukčiji, partnerski odnos prema crkvi, koja ima, kaže, pravo biti društveni korektiv.

Pročitajte više