Raspada li se Most?

Foto: Hina

KRENULI su iz Metkovića porazivši Jambu na lokalnim izborima 2013. godine, a u roku od par godina postali su treća snaga u zemlji.

Most je bio apsolutno iznenađenje parlamentarnih izbora 2015. godine. Dobili su 19 mandata i sljedećih nekoliko mjeseci, praktički sve do početka 2016., nacija je bez daha gledala kome će se Most priključiti.

Dvaput krivo birali...

Izabrali su HDZ prvi put. I pogriješili.

Brak HDZ-a i Mosta koji je na okupu držao potpuno zaboravljeni Tihomir Orešković puknuo je već prvog proljeća pod najezdom brojnih afera.

U kasno ljeto 2016. na novim parlamentarnim izborima Most je osvojio 13 mandata.

Izabrali su HDZ drugi put. I pogriješili. Opet.

Vlada Mosta i HDZ-a na čelu s Andrejom Plenkovićem nije potrajala ništa duže od one prve. Dok je prvu vladu potresala kriza oko odnosa supruge Tomislava Karamarka i mađarskog MOL-a, druga je vlada od početka bila opterećena krizom koja je buknula u Agrokoru kao i u samoj vladi oko imena ministra financija Zdravka Marića.

Plenković je zato ovog proljeća, praktički iznenada, tajnici na onoj čuvenoj sjednici vlade naložio da razriješi Mostove ministre. Most je tako preko noći iz vlasti prešao u oporbu, a u vladi ih je zamijenio HNS koji je javnost tjednima lagao kako neće u vladu s HDZ-om.


No, ovdje je riječ o Mostu.

Izlaskom iz vlade, Most se pokušao pozicionirati kao vodeća stranka slabašne oporbe. No, kako sugeriraju posljednje ankete, to im ne ide za rukom. Posljednjih mjeseci Most gubi potporu. Taj pad nije konstantan, ima tu i kratkotrajnih i privremenih uspona, ali gledano kroz period dužeg trajanja riječ je o očitom padu stranke.

Most je tako još početkom studenoga bio treća snaga u zemlji, a bilježio je potporu od 8,7 posto. Bio je to cijeli postotni bod više nego što je bilježio u listopadu kad je imao 7,8 posto. No, početkom prosinca novi potop.

... a treću priliku možda neće više nikada imati

Prema istraživanju Cro Demoskopa, objavljenom prije nekoliko dana, Most ima 7,5 posto podrške. Da stvar po njih bude gora, više nisu treća politička snaga. Prestigao ih je galopirajući Živi zid koji se popeo na 11 posto podrške.

Most je, dakle, u mjesec dana pao s trećeg na četvrto mjesto. U manje od godinu dana pali su iz vlasti u opoziciju gdje se, očito, nisu uspjeli nametnuti.

Iako su Mostovci prilično aktivni u saboru, a bitnu ulogu odigrali su i u nesretnom, i od strane HDZ-a brzo ugušenom Saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor, to im očito nije dovoljno da se opet dodvore javnosti.


A popularnosti sasvim sigurno neće pridonijeti ni događaji u i oko Mosta posljednjih tjedana.

Iako podjele u Mostu nisu novost, sjetimo se samo Lovrinovića ili Drage Prgometa, posljednjih dana čini se da se ljulja sama jezgra ove stranke.

To je postalo jasno prošlog tjedna, a potvrđeno je danas kad je Vlaho Orepić medijima priopćio da napušta Klub zastupnika Mosta.

Kako je rekao novinarima, sužavaju se prostor i mehanizmi za realizaciju ideje Mosta.

"Zbog toga sam odlučio istupiti iz Kluba zastupnika Mosta", rekao je Orepić, prenosi N1.

"Već duže vrijeme nastojim potaknuti, istaknuti na unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu. Iscrpio sam sve mogućnosti za to. Naše društvo nalazi se u iznimno složenim i zahtjevnim okolnostima, smatram da nepotrebna konfliktna politika nema prostora ni vrijeme i treba je zamijeniti jednom jasnom, korisnom, životnom politikom", rekao je Orepić, prenosi N1.

"Istupio sam zato što ideju Mosta želim potkrijepiti idejama koje će biti bitne cijelom društvu, a ne samo dijelu njega. To podrazumijeva okupljanje stručnih, samoostvarenih ljudi, koji će objektivno moći ostvariti te ciljeve. Nastojat ću u saboru biti glas takvih samoostvarenih ljudi, koji nisu ideološki opterećeni, kako onih u Mostu, tako onih izvan njega. Nastojat ću politiku kao sredstvo vratiti narodu i izvesti iz lokalnih okvira. Moje političko djelovanje bit će usmjereno postizanju jedne pristojne, uljuđene, uređene, građanske Hrvatske", rekao je Orepić.

Ovo danas samo je zapravo nastavak očitog Orepićevog nezadovoljstva na rad i politiku Mosta. On je tako prošli tjedan, praktički iz čista mira, na svom Facebooku javno prozvao kolegu Nikolu Grmoju.

"Dragi ljudi,

Želim se javno distancirati od uistinu skandaloznog dijela izjave gospodina Nikole Grmoje, političkog tajnika MOSTa, koji je na upit o mogućim tužbama Bošnjaka kao posljedici Haške presude rekao:

“Onda Hrvatska isto tako može ispostaviti račune za sve te izbjeglice koje smo mi primili i svu tu pomoć koju smo činili...”

U ovom, za mir i suživot osjetljivom periodu, trebamo biti svjesni posljedica javno izgovorene riječi", napisao je Vlaho Orepić prošli tjedan na Facebooku.

No, posljednjih dana iz nacionalne se politike, praktički tiho i bez ikakve pompe, povukao Mostov potpredsjednik vlade i ministar uprave Ivan Kovačić. Bivši je omiški gradonačelnik, koji se također može smatrati jezgrom Mosta, prije nekoliko dana objavio je da se povlači iz sabora u kojem će ga zamijeniti mladi Ante Pranić iz Vrgorca. Ne treba odmah misliti da je i u slučaju Ivana Kovačića došlo do nekakvog velikog raskola, ali povlačenje jednog od najvidljivijih Mostovaca i bivšeg potpredsjednika vlade svakako je nešto što valja pribilježiti kao zanimljivost. Osim toga, kako danas javljaju mediji, Most je napustio i mladi splitski gradski vijećnik Martin Pauk. Za njega se do sada nije puno čulo, a široj javnosti postao je poznat prošlog tjedna kad je, kao nogometni sudac niže lige, održao minutu šutnje za Slobodana Praljka.

Petrov danas praktički nije krio iznenađenje potezom svog dojučerašnjeg ministra Vlahe Orepića.

"Nisu mi jasni motivi Vlahe Orepića, ako se igdje mogao ostvariti, onda je to Most", kazao je Petrov dodavši da ga odlasci ne zabrinjavaju jer se Mostu priključuju novi ljudi. Pravi politički odgovor.

>> RASKOL U MOSTU Petrov: Nisu mi jasni Orepićevi motivi

Ipak, Most je i dalje relativno mlada stranka koja se još uvijek može pozicionirati na hrvatskom političkom nebu. Olakotna im je okolnost što nisu premreženi aferama i istrošenim kadrovima kao HDZ ili SDP. No, na ruku im ne ide što su dva puta imali priliku. I oba puta pogriješili.
 

Pročitajte više