Raspisana tjeralica za Branimirom Glavašem

ODLUKOM saborskog mandatno imunitetnog povjerenstva saborski zastupnik Branimir Glavaš više nema zastupnički imunitet, a izdano je i odobrenje za njegov pritvor. Ravnateljstvo policije u poslijepodnevnim je satima javilo kako je raspisana lokalna tjeralica za Branimirom Glavašem. Ona, naime, važi na teritoriju Republike Hrvatske, što znači da zasad baš i neće pomoći u njegovom hvatanju.

No, u obavijesti medijima navode i da je u suradnji s drugim nadležnim institucijama u tijeku postupak raspisivanja i međunarodne tjeralice. Ona također neće vrijediti ništa, s obzirom da zemlje bivše Jugoslavije međusobno ne izručuju kriminalce, a to dobro zna i Glavaš koji ima prebivalište u BiH. Čak ni kada Hrvatska postigne bilateralne sporazume o izmjenama u  ustavima država u regiji kojim bi se unijele "izmjene o izručivanju određenih kategorija" nova se pravila neće primjenjivati na Glavaša jer je on "zaštićena kategorija".

"Želimo isključiti politiku iz takvog dogovora te da se taj dogovor odnosi prije svega na organizirani kriminal", kazao je prošli tjedan premijer Ivo Sanader najavljujući izmjene koje priprema ministar pravosuđa Ivan Šimonović i to nakon sastanka s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH.

Podsjetimo, 8. svibnja predsjednik Sabora Luka Bebić uputio je povjerenstvu zahtjev Županijskog suda u Zagrebu, po kojem se traži ukidanje imuniteta zastupniku Branimiru Glavašu, prema nepravomoćnoj presudi kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina.

U petak navečer tek došao do računala!

"U petak navečer tek sam došao do računala. Kada sam pogledao elektroničku poštu vidio sam zahtjev suda. Odmah sam u subotu sazvao sjednicu za ponedjeljak", pokušao je danas objasniti prvi čovjek mandatnog imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan, inače član HDZ o tome kako je moglo proći tri dana da se Glavašu skine imunitet.

"Sjednica je sazvana u skladu s Poslovnikom", pravdao se Sesvečan dodajući kako je zahtjev suda prvo išao predsjedniku sabora Luki Bebiću  koji ga je onda proslijedio povjerenstvu. 

Na sjednici povjerenstva od devet članova jedino je bio protiv, sasvim očekivano, Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a.

Glavaš ne krši zakon?

Podsjetimo, Glavaš je u petak proglašen krivim po prve dvije točke optužnice za slučajeve "selotejp" i "garaža" te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 10 godina zatvora. Po prvoj točki optužnice, koja se odnosi na slučaj "garaža" i u kojoj se opisuje mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića, natjeranog da popije kiselinu iz akumulatora te zlostavljanje Nikole Vasića, Glavaš je osuđen na pet godina zatvora, jer je "propustio spriječiti mučenja i ubojstva".

"Glavaš je slobodan čovjek i to još uvijek. Nije primjereno govoriti kako je pobjegao jer to daje naslutiti da je on bjegunac što nije istina. Glavaš to nikada nije radio u četiri godine od kada se vodio postupak protiv njega", kazao je Šišljagić koji je osjetio potrebu objasniti kolegama zastupnicima što se sve krije iza sudske odluke dodajući kako Glavaš ne krši zakon, već "poštuje sve zakone Hrvatske."

Šišljagić je emotivnom govoru prozvao neovisnost sudstva u Hrvatskoj. Argument za tu tezu našao u izjavama europskih diplomata ali i premijera Ive Sanadera.

HDZ vratio uslugu

"Ovdje se radi o političko motiviranom procesu i on ide na dušu onih koji su ga inicirali", kazao je Šišljagić koji je danas zatražio i ostavku premijera Sanader zbog izjava kojima je komentirao nepravomoćnu sudsku presudu.

"Nitko od članova i dužnosnika SDP-a nikada nije komentiralo presudu Branimiru Glavašu. To je jedino napravio premijer Sanader kada je govorio o 'tajmingu' presude", naglasio je pak potpredsjednik povjerenstva Arsen Bauk, inače član SDP-a dodajući kao predstava oko Glavaša nalikuje na "vraćanje usluge".

"Sjetite se kako je nekoliko puta Glavašev HDSSB za HDZ držao kvorum u Saboru. Znajući to, neka sada objasne kako se Glavaš našao izvan granica Hrvatske", rekao je Bauk o cijelom slučaju.

Kriminalna mafijaška organizacija Sanadera

"Sanader je čelništvo HDZ-a pretvorio u kriminalnu mafijašku organizaciju koja provodi nasilnu politiku, a koja štiti pojedince ogrezle u kriminalu i korupciji. Takva politika dovela je Hrvatsku na rub gospodarskog kolapsa, tisuće radnika ostavila bez posla i utjerala zemlju u najdublju krizu u povijesti", rekao je Šišljagić okupljenim novinarima nakon sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva dodajući kako je Sanader "čovjek opasnih namjera za one koji misle drugačije".

Glavašev pobočnik Šišljagić sasuo je Sanaderu i čelništvu poruku kako svaka diktatura ima svoj kraj.

"Suzani bi bilo dobro da nađe nekog dobrog psihoterapeuta jer su njeni napadi postali sve učestaliji", rekao je Šišljagić odgovarajući potpredsjednici Kosor koja je za njega rekla da je "oficir JNA".

Glavašu prijeti likvidacija

Šišljagić je danas odbio bilo kakvu insinuaciju o dogovoru s HDZ-om dodajući kako ne zna gdje je Glavaš.

"S obzirom na fizičke prijetnje i spoznaju kakva će biti presuda i nekoliko dana prije izricanja zbog Sanaderova ultimativnog zahtjeva za dugogodišnji zatvor, nije upitna premijerova upletenost u cijeli postupak. Uostalom mi smo u HDSSB-u iz visokih krugova bliskih premijeru dobili dojavu o ishodu presude", rekao je Šišljagić naglašavajući kako bi Glavaš mogao biti u životnoj opasnosti.

"Vidjeli smo ne samo jednu likvidaciju, pa stoga ne isključujem da bi se isto moglo dogoditi Glavašu. Tko bi mogao stajati iza toga? To pitajte Fabera", zaključio je na kraju Šišljagić.

M.M.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)/Novi list

Pročitajte više