Rasplamsalo se nasilje u Iraku, od vikenda 156 mrtvih

NASILJE u Iraku rasplamsalo se od prošlog vikenda i u žestokim oružanim sukobima između šijitskih pobunjenika i koalicijskih snaga od nedjelje je živote izgubilo 156 ljudi.

Najmanje 136 Iračana i 20 koalicijskih vojnika (18 Amerikanaca, jedan Salvadorac i jedan Ukrajinac) ubijeno je tijekom trodnevnih borbi između koalicijskih snaga i paravojske radikalnog šijitskog klerika Moqtada al-Sadra.

Al-Sadr, kojeg su Amerikanci proglasili odmetnikom i objavili da je za njim raspisan uhidbeni nalog, zatražio je u srijedu da se vlast u Iraku preda "poštenim ljudima", a ne onima "koji surađuju s okupacijskim snagama". Američka je vojska u međuvremenu priopćila da koalicijske snage u Iraku provode operacije s ciljem uništenja al-Sadrove paravojske - takozvane Mehdijeve vojske, koja svakim danom ima sve više pripadnika.

"U središnjim i južnim regijama Iraka koalicija i iračke snage sigurnosti provode operacije s ciljem uništenja Mehdijeve vojske", rekao je general Mark Kimmitt na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Tridesetogodišnji Moqtada al-Sadr iskoristio je jednogodišnju američku okupaciju za prikupljanje pristaša i naoružavanje svoje paravojske, za koju se vjeruje da ima nekoliko tisuća boraca.

Tijekom noći s utorka na srijedu 30 Iračana je ubijeno, a 25 ranjeno u dvije četvrti Falluje, 50 kilometara zapadno od Bagdada. Sukobi u tom gradu ne jenjavaju i američke su snage u srijedu izvršile zračne udare na nekoliko ciljeva. Prema bolničkim izvorima, kako javlja televizijska postaja al-Jazeera sa sjedištem u Kataru, 20 Iračana je ubijeno, a stotine su ranjene tijekom jutrošnjih napada.

Američka je vojska zatvorila ulaze u taj grad u kojem živi 300.000 stanovnika u pokušaju da uguši pobunu.

U Kerbali je pak osmero ljudi ubijeno, od kojih pet Iračana, u borbama između al-Sadrinih pristaša i koalicijskih vojnika snaga i policije tijekom noći s utorka na srijedu.

Dužnosnik ministarstva zdravstva Saleh Al-Hasnaoui izjavio je da je 16 osoba ranjeno u tim sukobima, među kojima četvorica Iračana.

Iste noći ubijena su četiri Iračana, a sedam je ozlijeđeno u američkom zračnom udaru na bagdadsku šijitsku četvrt Sadr, dok su još tri osobe podlegle ozljedama.

Najžešći sukobi u utorak vodili su se u Nassiriyi, na jugu Iraka. Lokalna policija priopćila je u srijedu za France Presse da je u utorak ubijeno 15 Iračana.

Dvanaest talijanskih vojnika ranjeno je u utorak ujutro u razmjeni vatre s al-Sadrovom milicijom.

Arapska je liga zatražila u srijedu da Ujedinjeni narodi "hitno" interveniraju kako bi zaustavili sukobe u Iraku.

Jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Muasher upozorio je da susjedni Irak ide prema "građanskom ratu". "Situacija u Iraku je vrlo opasna i čini se da tamošnji politički proces tone prema građanskom ratu", rekao je.

Muasher je rekao da će bilo kakvo pogoršanje stanja u Iraku, koje vodi prema podjeli zemlje, utjecati na Jordan i druge zemlje u regiji.

Pročitajte više