RASPRAVA O "CARINSKOM" SPORAZUMU S HRVATSKOM U SJENI RASPRAVE O SUKOBU INTERESA

Zastupnički dom talijanskog parlamenta počeo je u ponedjeljak kasno popodne postupak ratifikacije nekoliko međunarodnih sporazuma, među njima i Sporazuma o uzajamnoj administrativnoj pomoći između vlada Hrvatske i Italije u sprječavanju, utvrđivanju i kažnjavanju carinskih prekršaja, kao i dodatak Sporazumu potpisanom u Zagrebu 21. svibnja 2002. Ova je točka dnevnog reda ostala međutim u sjeni burne rasprave o nacrtu zakona o sukobu interesa. L

Govoreći u ime Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma zastupnica Patrizia Paoletti Tangheroni je izjavila da su sva nadležna tijela podržala carinski sporazum s Hrvatskom i da ga treba hitno ratificirati. Dodala je uz ostalo da se time "pokazuje spremnost da se pruži novi poticaj bilateralnoj suradnji". S tim stavom suglasio se i vladin predstavnik na sjednici parlamenta Cosimo Ventucci.

Time je sporazum prošao potrebnu parlamentarnu proceduru i na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma očekuje se sam čin ratifikacije. Rasprava o ovom i drugim međudržavnim sporazumima prošla je u sjeni prethodne točke dnevnog rada, odnosno burne rasprave o nacrtu zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Oporbeni lijevi centar zatražio je ostavku vlade , nakon što je ostavku već podnio ministar gospodarstva i financija Giulio Tremonti a njegovu dužnost privremeno preuzeo premijer Silvio Berlusconi

Oporba tvrdi da je preuzimanjem tog ministarstva Berlusconi još više povećao sukob interesa. Po novom zakonu to je ministarstvo vlasnik većinskog paketa dionica radiotelevizije RAI i uz ostalo imenuje direktora. Berlusconi, dakle, kao ministar i premijer ima vlast nad RAI-om, a ujedno je vlasnik privatnih tv-postaja tvrtke Mediaset. Ta nova situacija još je više razljutila oporbeni lijevi centar koji traži ostavku Berlusconijeve vlade.



(Hina) xst ybs

Pročitajte više