Rasprava o Kujundžićevom opozivu: Mrsić nazvao Kujundžića "političkom kukavicom"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

U SABORU se danas raspravlja o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Zahtjev za opozivom inicirao je u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika, a zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke.

Inzistirali su da se sazove izvanredna sjednica sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

Brojne optužbe iz oporbe

Oporba ga proziva zbog izostanka reforme, tvrde da sustavom ne upravlja strateški, ali i da je pokušao utjecati na pravosuđe.

Obrazlažući prijedlog Ines Strenja (Most) ustvrdila je kako prozvani ministar nije uspio pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu. Optužuje ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Iz oporbenih redova prozivaju ga i zbog izostanaka upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

"Pacijenti dobivaju ono što se daje, a ne ono što im je potrebno i to je neprihvatljivo. Vrijeme nečinjenja je prošlo, jer je voda došla do grla liječnicima, medicinskim sestrama, veledrogerijama i pacijentima", poručila je Strenja.

Dodala je i kako se ministra više ne doživljava kao relevantnog sugovornika te se za rješavanje problema obraćaju premijeru.

Ministar je, tvrdi oporba, pokazao temeljno nerazumijevanje hrvatskog zdravstvenog sustava koji je postao financijski neodrživ.

Povjerenje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću drugi je put na dnevnom redu sabora, s obzirom na to da se lani otprilike u isto vrijeme, također na inicijativu Mosta, raspravljalo o toj temi. Tada je oporba pobrojala čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

Tijek događaja pratite na Indexu. 

18:17 Mirando Mrsić nazvao je Kujundžića "političkom kukavicom". 

''Istina je da sam politička kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji, nisam bio šef partije na fakultetu, nisam bio partijski kadrovnik na Rebru. U tome smislu jesam kukavica. A što se tiče medicine, vi znate gdje smo ja i vi", uzvratio mu je Kujundžić. 

18:11 Počelo je izlaganje replika za Kujundžića.

17:47 "Već je gotovo? O Gospe moja, pa tek sam počeo", Kujundžić je zaključio svoje obraćanje zastupnicima. Jandroković je najavio da su zastupnici uložili 13 replika za Plenkovića i 10 za Kujundžića.

17:43 Obraćanje zastupnicima započeo je ministar Kujundžić. 

17:32 Izlaganje u ime vlade RH počeo je Andrej Plenković. 

16:50 ''Prije tjedan dana ministar Kujundžić je rekao nešto što nisam vjerovao da čujem. Rekao je da će i socijalni slučajevi početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. To je za mene duboko nemoralno. Takva će mjera dovesti Hrvatsku do nečega što je nepotrebno, a to je produbiti postojeću nejednakost i čitavom nizu građana onemogućiti pristup zdravstvenoj pomoći. Ako je HZZO u plusu 626 milijuna kuna, je li normalno tražiti od socijale da plaća zdravstvenu zaštitu'', rekao je SDP-ovac Peđa Grbin.

16:35 Ines Strenja dala je uvodnu riječ u ime predlagatelja za opoziv. 

Pročitajte više