Rasprava u suđenju Andabaku ponovno odgođena

RASPRAVA u nastavku suđenja Ivanu Andabaku i britanskom državljaninu Paulu Dexteru Farrowu za krijumčarenje 660 kilograma kokaina nije danas održana na Županijskom sudu u Rijeci zbog nedolaska pozvanih svjedoka obrane i nedostajuće dokumentacije koja treba stići iz Gambije.

Predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Rijeci u ovom predmetu sutkinja Đurđa Jovanić ponovno je sazvala raspravu za 16. veljače. Na današnju raspravu odazvao se Ivan Andabak (50), general HVO-a.

Pošiljka kokaina otkrivena je u riječkoj luci 24. prosinca 1999. Policija je otkrila drogu u kontejneru u kojemu su po deklaraciji trebale biti konzerve tunjevine. U suradnji s Interpolom kontejner je obilježen te prazan nastavio je put do Gambije. Drugooptuženi Farrow došao je po kontejner, te je uhićen, a zatim deportiran u Veliku Britaniju. Riječki sud traži diplomatskim putem od nadležnih tijela u Gambiji odgovor je li u toj državi Farrrow osuđen za krijumčarenje te droge zbog načela da se nitko ne može suditi dva puta za isto kazneno djelo.

Andabakov branitelj odjetnik Krešimir Krsnik usprotivio se odluci sutkinje Jovanić o datumu nastavka suđenja tražeći da se suđenje što prije nastavi i završi. Branitelj Farrowa odvjetnik Ljubo Kostić rekao je da podržava Krsnika i dodao kako nije siguran da njegov branjenik uopće postoji.

Andabak je uhićen u rujnu 2000. nakon što je istragom utvrđena sumnja da je on naručitelj kokaina. U riječkom Okružnom zatvoru u pritvoru je proveo 18 mjeseci, do 14. veljače 2002. godine, do prekida suđenja u tom predmetu. Sudsko vijeće donijelo je odluku o ukidanju pritvora uz obrazloženje ublažavanja pravne kvalifikacije optužnice od državnog odvjetnika, zbog dugotrajnosti procesa, nedostatka dokumentacije te zdravstvenog stanja optuženoga.

Sudsko vijeće izreklo je Andabaku zabranu napuštanja boravišta u Osijeku. Nakon izlaska iz riječkog pritvora Andabak je izjavio da je cijeli sudski proces nerazumljiv, te namješten kao i onaj u Sarajevu.

U Sarajevu je general Andabak uz još petoricu Hrvata bio optužen za ubojstvo doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, ali su svi u studenome 2002., nakon godinu i pol dana sudskog procesa, oslobođeni.

(Hina) dsil vkn

Pročitajte više