Raste inflacija u Srbiji

PROŠLOGODIŠNJE zaduženje od dvije milijarde dolara dugoročnih i 400 milijuna dolara kratkoročnih kredita kvalificiraju Srbiju kao nestabilnu državu. Ocjena je to stručnjaka beogradskog Instituta ekonomskih nauka (IEN) Mlađena Kovačevića koju je iznio na predstavljanju Mjesečnih analiza i prognoza srbijanskog gospodarstva.

Prema Kovačeviću, Srbijanski vanjski dug za prošlu godinu iznosi oko 14 milijardi dolara što je više nego za 2003. godinu. “Politika bržeg rasta izvoza od uvoza, koju neuspješno već četiri godine pokušava provesti Narodna banka Srbije, konstitucionalna je greška srpske ekonomske politike, koja je dovela do ogromnog vanjsko-trgovinskog deficita.”, rekao je Kovačević, a prenosi B92.

Zbog rasta deficita u Srbiji uzbudili su se i stručnjaci MMF-a i Svjetske banke, no prema Kovačeviću veći je problem ekonomske politike taj što  je uvoz uništio srpsku proizvodnju.

Jedan od suradnika IEN-a Petar Đukić ocjenjuje da se u 2005. godini može očekivati priljev od 1.5 milijardi dolara stranih investicija no taj se iznos može očekivati još samo nekoliko godina jer ubrzo u Srbiji neće biti ničega za prodaju stranim investitorima.

Nastavi li se u Srbiji mjesečni inflacijski udar kakav je zabilježen u posljednja tri mjeseca prošle godine, godišnja bi inflacija mogla dostići 29 posto, što Đukić ocjenjuje kao "strašno".

Za usporedbu, Hrvatska je prošle godine zabilježila ukupni inozemni dug od 22.2 milijarde eura ili 80.2 posto BDP-a što je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski okarakterizirao kao plafon koji se može tolerirati.

Prošlogodišnji prirast hrvatskog inoduga iznosio je 3.4 milijarde eura, a procjene su HNB-a da bi ove godine taj prirast trebao iznositi "svega" 1.5 milijardi eura.

Pročitajte više