Rastu nade za cjepivo protiv moždanih oboljenja

JEDINSTVENO cjepivo protiv čitavog niza bolesti mozga, uključivši Alzheimerovu bolest i Jakob Creutzfeldtovu bolest (CJD), moglo bi se stvoriti, pokazuje novo istraživanje kalifornijskih znanstvenika.

Znanstvenici su otkrili da bi se antitijelima moglo napasti male toksične molekule zajedničke svim tim bolestima. Otkriće otvara mogućnost terapije koja će obuhvatiti Alzheimerovu, Parkinskonovu, Huntingdonovu bolest, i druge oblike CJD-a, kao i tip II dijabetesa.

S progresijom tih degenerativnih bolesti proteini poznati kao amiloidi akumuliraju se u obliku fibrila i oštete zdrave stanice. Iako su amiloidi različiti za svaku bolest, znanstvenici su pronašli da im je zajednički građevni blok potreban za formiranje fibrila. Te molekule nazvane rastopivi oligomeri također predstavljaju toksin koji pokreće proces oštećenja stanica.

Istraživači u Sjedinjenim Državama izvijestili su u listu "Science" kako su otkrili te molekule u tkivu mozga uzetog od mrtvih pacijenata u ranim fazama Alzheimerove bolesti. Također su otkrili da se određene vrste antitijela selektivno vežu na oligomere dok izbjegavaju amiloidne proteine.

Antitijela blokiraju sposobnost oligomera da ubiju stanicu u svim grupama bolesti koje su proučavane.

Profesor Charles Glabe s kalifornijskog Sveučilišta u Irvinu, koji je vodio istraživanje, ocijenio je da bi rezutatlti mogli pomoći da se daljnja istraživanja usmjere na utvrđivanje primarnog mehanizma degeneracije i smrti stanica.



Potencijalno cjepivo protiv Alzheimera već je otkriveno ali su istraživanja na ljudima zaustavljena zbog popratnih upala koje su se razvijale.

Profesor Glabe drži da bi antitijelo, koje je otkriveno u njegovu istraživanju, moglo prevladati te probleme jer se ciljano veže samo na toksične oligomere ali ne i na normalne proteine.

(Hina) ps ps

Pročitajte više