Rat do istrebljenja: Novi Zeland uništava invazivne vrste

Foto: 123rf

PREMIJER Novog Zelanda John Key je najavio pokretanje programa koji bi do 2050. godine pacifičku državu trebao osloboditi svih predatorskih invazivnih vrsta koje ugrožavaju lokalnu faunu.

Vlada, koja na kontrolu populacije invazivnih vrsta već troši 40 milijuna dolara godišnje, do sredine stoljeća u ambiciozni projekt namjerava ulagati još 20 milijuna dolara svake godine. Konačni cilj je kroz različite programe izbrisati sve štakore, oposume i kune s Novog Zelanda.

Njihova populacija se pod kontrolom trenutno održava zamkama, klasičnim lovom i, na veliko nezadovoljstvo ekologa, bacanjem otrovnih mamaca iz zrakoplova. Udruge za očuvanje prirode su objavile kako se nadaju da će se u najavljenom projektu primjenjivati i neka nova rješenja.

Tri vrste uvezenih predatora koje su na Novi Zeland donijeli ljudi godišnje skrive smrt više od 25 milijuna lokalnih ptica, a ozbiljno ugrožavaju i populacije endemskih guštera.

"Želimo da do 2050. godine baš svaki dio naše zemlje bude slobodan od štakora, oposuma i kuna", izjavio je premijer Key. "Ovo je najambiciozniji projekt te vrste ikada zamišljen, ali siguran sam da ga mi možemo provesti."    

Pročitajte više