Rat izjavama Francuske i Engleske: "Francuzi moraju umiriti ekonomsku retoriku"

ZAMJENIK britanskog premijera Nick Clegg kazao je francuskom premijeru Francoisu Fillonu da treba poduzeti korake kako bi se "umirila retorika" o britanskoj ekonomiji.

Clegg smatra da su komentari članova francuske vlade "jednostavno neprihvatljivi". Francuski ministar financija Francois Baroin je ranije opisao britansku ekonomsku situaciju "vrlo zabrinjavajućom". Jučer je guverner Francuske centralne banke iznio stajalište da kreditni rejting treba prije spustiti Velikoj Britaniji nego Francuskoj.

Francuska strahuje od pada rejtinga


U Francuskoj vlada strah da će ostati bez svoga "savršenog" AAA kreditnog rejtinga, a ljutnju zbog toga nisu počeli tražiti u svojoj ekonomiji, već su mnogi, uključujući i Fillona u Rio de Janeiru, izjavljivali da Velikoj Britaniji treba spustiti rejting.

Potom je Baroin za radio Europe 1 kazao da je ekonomska situacija u Velikoj Britaniji "vrlo zabrinjavajuća. "Ekonomski govoreći, sada je bolje biti Francuz, nego Britanac", kazao je Baroin. Francusku je američka agencija za kreditni rejting Standard & Poor's upozorila da bi zbog krize u eurozoni mogli ostati bez "savršenog rejtinga".

Glasnogovornik britanske vlade je kazao da je Clegg razgovarao sa Fillonom i tražio ga da objasni svoje izjave, a on mu je odgovorio da nije u pitanje dovodio kreditni rejting Velike Britanija, već je želio naglasiti da bi se kreditne agencije više trebale fokusirati na ekonomske politike nego na visinu deficita.Clegg je prihvatio njegovo objašnjenje, no i napomenuo mu da su neke izjave bile nedopustive i zatražio da smire retoriku.

Pročitajte više