Rat narko kartela: U samo 24 sata 19 ubijenih u Meksiku

NOVI val nasilja u Meksiku odnio je 19 života u samo 24 sata, u trajnom međusobnom sukobu narko kartela i meksičkih vlasti.

Većina ubojstava, njih 11, dogodila se u gradu Juarezu, koji se nalazi blizu granice Meksika i američke savezne države Teksasa. Među ubijenima našao se i 44-godišnji sveučilišni profesor Manuel Arroyo Galvan, koji je smaknut sa šest hitaca u glavu, prenose agencije.

Sva ubojstva dogodila su se u periodu između prekjučer petka i subote navečer i osim profesora, ubijen je i jedan policajac te je hicima iz vatrenog oružja, između ostalog, likvidirano i troje mladih ljudi.

Kolege ubijenog profesora Arroya prosvjedovale su pred zgradom tužiteljstva u Juarezu, tražeći od vlasti da zaustave nasilje u "gradu rata". Sam Arroyo, bio je član nevladinih udruga te autor knjige o socijalnoj mobilizaciji.

Od ukupno 5.300 ubojstava u Meksiku prošle godine, samo na grad Juarez otpalo je njih 1.650 i čini se kako se crnim brojkama ne nazire kraj, iako je meksička vlada od 2006. godine uhitila čak 573 dužnosnika zbog povezanosti s organiziranim kriminalom.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više