Rat u Ukrajini započeo je na Krimu. Tamo bi mogao i završiti

Ilustracija: EPA

Ako postoji mjesto gdje bi Ukrajina mogla pobijediti u ratu protiv Rusije, onda je to Krim, tvrde analitičari koji smatraju da bi rat mogao završiti upravo tamo gdje je i počeo, na krimskom poluotoku, piše Business Insider.

Početkom godine, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno je dao do znanja da će bitka za Krim i Crno more igrati središnju ulogu u nadolazećim mjesecima. Ukrajinski uspjeh na Krimu bio bi veliki udarac za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ruski poraz na Krimu ne bi bio samo poraz, već i poniženje”, navodi Olga Kvoštunova, suradnica Euroazijskog programa i Instituta za istraživanje vanjske politike.

Aneksija Krima 2014.

U veljači 2014. ruske snage upale su na Krim i preuzele kontrolu nad poluotokom Do kraja ožujka te godine, Federalna skupština Rusije službeno je ratificirala aneksiju poluotoka. Rat u Donbasu počeo je samo mjesec dana kasnije.

Ukrajinci od tada poluotok smatraju okupiranim, a Zelenski je poručio da se Krim mirovnim sporazumom mora vratiti Ukrajini.

U posljednjih nekoliko tjedana, Ukrajina je pokrenula niz uspješnih napada na tu regiju, udarivši na aerodrom Balbek u blizini Sevastopolja.

Ukrajinski napadi na poluotok “pokazuju se uspješnima zahvaljujući temeljitoj pripremi i sustavnom radu, boljim mogućnostima za obrambene snage te satelitskim i zračnim obavještajnim podacima koje Ukrajini pružaju NATO saveznici”, rekla je Elina Beketova, suradnica za demokraciju u Centru za analizu europske politike.

Krim ima ogromnu važnost

Istovremeno, Ukrajina je uspješno gađala rusku crnomorsku flotu, a uništila je i moćni vodeći brod flote Moskvu.

Maria Snjegovaja, viša suradnica Programa za Europu, Rusiju i Euroaziju Centra za strateške i međunarodne studije, navodi da je Krim ključan za ruski pristup Crnom moru i operacijama. Beketova dalje pojašnjava da Ukrajina napada Krim upravo s ciljem da spriječi ruske snage da koriste poluotok za izvođenje napada na kopnenu Ukrajinu.

Kerčki most povezuje kopnenu Rusiju s istočnom obalom Krima. Za Putina je most jedno od njegovih najvećih postignuća, simbolizirajući “povratak” Krima Rusiji. Uništenje mosta stoga bi bila i strateška i simbolička pobjeda za Ukrajinu i veliki udarac Putinu.

Ukrajina je već napadala most

Ukrajina je već dvaput izvodila jače napade na most od početka ruske invazije punog opsega, ali ga dosad nije uspjela uništiti. Ranije ove godine, dužnosnici ukrajinske Glavne uprave za obavještajne poslove rekli su Guardianu da će Ukrajina po treći put gađati most do kraja godine.

Poručili su da je njegovo uništenje neizbježno. Već postoje znakovi da se i Rusija boji da bi Ukrajina mogla ponovno napasti most. Prošli tjedan, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) priopćilo je da je Rusija postavila osam teglenica na južnoj strani mosta kako bi smanjila “kutove prilaza za ukrajinska bespilotna službena vozila”.

Rusija je također počela poduzimati mjere za smanjenje ovisnosti o Kerčkom mostu pa je tako najavljeno izgradnje željezničke pruge od Rostova na Donu na jugu Rusije do Krima. Neki su upravo taj potez shvatili kao Putinovo priznavanje ukrajinske prijetnje mostu.

Ranjivost Krima i ukrajinski adut u pregovorima

“Krim je ranjiv”, rekao je Frederik Mertens, strateški analitičar u Haaškom centru za strateške studije. “Rusi imaju relativno ograničen manevarski prostor na poluotoku", tvrdi. 

Dodaje da Putin ima puno toga za izgubiti i politički i vojno. Snjegovaja se također slaže s tim da si Rusija ne može priuštiti gubitak Krima. "Ovo Ukrajini nudi priliku da buduću prijetnju statusu Krima iskoristi kao pregovarački adut u mogućim pregovorima", dodaje.

Ako Ukrajina uspije vratiti kontrolu nad Crnim morem i povratiti poluotok ili jednostavno izvršiti dovoljan pritisak na ova područja da zaprijeti Putinu “to bi moglo označiti kraj rata”, zaključila je Beketova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.