RATNI DNEVNIK BISKUPA KOMARICE I NA SAJMU KNJIGA U FRANKFURTU

Drugo dopunjeno i prošireno izdanje knjige banjalučkog biskupa Franje Komarice "U obrani obespravljenih" što ju je izdao Nakladni zavod Matice Hrvatske promovirano je u četvrtak u Sarajevu. L

Jedan od promotora, direktor Nakladnog zavoda MH Niko Vidović, kazao je ovom prigodom kako je knjiga koja upredstavlja svojevrsni ratni dnevnik biskupa Komarice najznačajnije Matičino izdanje nakon autobiografije Ivana Pavla II.

On je ujedno najavio kako će se Matica potruditi da pisano svjedočanstvo o djelovanju banjalučkog biskupa i njegovu zalaganju za pravdu i protiv nasilja svake vrste bude predstavljeno i na ovogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu i tako postane dostupno najširoj publici.

Vrhobosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na sarajevskoj je promociji posebice istaknuo kako se biskup Komarica u vrijeme ratnih strahota jasno i otvoreno zalagao ne samo za obespravljene katolike nego i za muslimane te pravoslavne.

Kardinal Puljić je podsjetio kako dokumenta o javnim istupima biskupa Komarice svjedoče da je on javno i oštro osuđivao rušenje banjalučkih džamija ali i nasilja i zločine nad Srbima.

Sam biskup Komarica kazao je kako bi najbolje bilo da se ova njegova knjiga nije nikada pojavila jer se ono na što se ona odnosi nikada nije smjelo dogoditi.

On je istaknuo kako se osobno zauzimao da se identificira konkretno zlo i konkretni počinitelji toga zla jer je to jedini način da se izbjegne opasnost od ponavljanja toga istoga zla kroz nametanje kolektivne krivnje.

(Hina) rm rb

Pročitajte više