Ratni huškač "Kvisko" Pauletić zalutao u devedesete: Srbi opet na piku

"ŠTA JE TILA ova od tebe?'. 'Da pomerim kola', odgovorija san kratko. 'Ajde ne zajebaji! Šta je, Srpkinja?'. 'Slušaj, Švabica očito nije'. 'Ne virujen ti, lažeš. Ajmo vidit registraciju!' Našli smo na parkingu ne jedan nego tri BG auta. Dva beemvejca i jedan audi. Parkirali su se utisno, zbilja bi trebalo da se pomer... jebate, šta je meni?", stoji u članku Roberta Pauletića, ali ne iz 1991. u Slobodnom tjedniku ozloglašenoga Marinka Božića, nego Slobodnoj Dalmaciji, od prije tri dana.

"Lepi naši gosti su se vratili, i to u velikom broju...", tekst je koji je doveo do tenzija na kolegiju Slobodne Dalmacije, na kojemu se dio urednika pobunio zbog  Pauletićevo huškanje i ustvrdio da je objava takvog teksta nedopustiv. Rasprava je završena zaključkom da "pa to ljudi čitaju".

U članku Pauletić prosipa žuč iznerviran susretom sa "nelošom crnkom" za koju se ispostavilo da je Srpkinja (koja se ne može parkirati zbog njegovog auta), pa zaslužuje da ju on "otkači". Drama se nastavlja u kafiću gdje su njeni sunarodnjaci "Srbi okupirali najbolja tri stola uz ogradu. Ustvari, formirali su jedan veliki SAO Stol, cili prvi red, tri familje s dicon".

Za SAO stolom, kako ga naziva, uskoro se ispostavlja da sjede tri primitivca, no Pauletiću je povrh svega bilo važnije koje su nacionalne pripadnosti. Slijedi snebivanje njegove supruge Papučice i njeni zabrinuti komentari “Čuješ li ovo? Opet bi oni nama komandirali, samo da uvate priliku”, pa onda “Koje su ovo škovace? Šta provociraju ovako usrid Hrvatske? Jesu li oni normalni?”.

Hedl: Ili je Pauletiću ponovno netko dao krivu sliku ili misli da je u Hrvatskoj još uvijek 1991.

Pisanje u prvom licu omiljena je forma pobjednika Kviskoteke Roberta Pauletića i svjedoka na suđenju Branimiru Glavašu.

"S jednakim osjećajem za detalje Pauletić je 1991. u Slobodnom tjedniku napisao tekst "Spriječen atentat na Glavaša!". U tom je tekstu srpskog civila koji je mučen u garažama i potom bio natjeran piti sumpornu kiselinu iz akumulator nazivao opasnim četničkim teroristom. Napisao je tekst pun živopisnih detalja i naturalističkih opisa, a kad sam ga pitao oko tog slučaja, rekao je da je sve pisao na temelju fotografije koju mu je dao Alojz Krivograd, te da su mu u redakciji Slobodnog tjednika nabrijali tekst", podsjeća predsjednik Vijeća časti HND-a Drago Hedl, nakon što je pročitao "Lepe naše goste".

O Puletićevom novinarstvu, upravo potaknut tim njegovim tadašnjim "otkrićem" mogućeg atentata na Glavaša, Hedl je svojedobno raspredao u Feralu. Hedl je između ostalog napisao kako je Pauletićev terenski rad "potaknuo" njegov mentor - čuveni Marinko Božić, urednik Slobodnog tjednika, koji je tada "urlao po redakciji, vičući na novinare da mu - kako god znaju - donesu sliku mrtvog četnika". Stoga nije čudno da je Pauletićeve "Lepe naše goste" Hedl okvalificirao kao logičan nastavak novinarske karijere započete početkom 90-tih.

"Moj je komentar", zaključuje dobitnik najprestižnijih međunarodnih nagrada za istraživačko novinarstvo, "Ili je Pauletiću ponovno netko dao sliku, ili misli da je u Hrvatskoj još uvijek 1991.".

Banac: Člankopisac potiče strahove

Prije par dana, komentirao je predsjednik HHO-a Ivo Banac, da mu je poznanica iz Beograda koja ljetuje u Dubrovniku rekla da njezin muž ne želi dolaziti u Hrvatsku jer je glasan dok govori, zbog čega bi se "odmah znalo tko je on".

"Ja ju uvjeravam da su šanse za neugodnosti minimalne. No, izgleda da ovaj stanoviti člankopisac potiče takve strahove. Puno godina je moralo proći da bi Nijemci mogli normalno prelaziti teritorijem Nizozemske i Francuske. Ako negdje prekipi, to je jedna stvar, ali poticati omrazu ili iznenađenje time što Srbi dolaze u Hrvatsku, to je nedopustivo", zaključuje Banac.

O činjenici da odgovornost pada i na novine koje su objavile tekst, kaže "To je jedan šizofreni list. Ima stvari sa jedne pozicije, a onda ima i ovakve tekstove, ne znam što bih rekao". Za to što su urednici prihvatili argument da se ovakvi tekstovi čitaju, Banac kaže - "Tim gore što se čitaju. To znači da će on to ponoviti", kaže Banac i preporučuje glavnom uredniku Zoranu Krželju da popriča sa kolumnistom.

Sandro Pogutz: Ja sam ga objavio, to govori sve o mom mišljenju o tekstu

Urednik Mozaika, priloga u kojemu bivši ST-ovac objavljuje kolumne, Sandro Pogutz, očito ne vidi razloga da obeshrabri Pauletića u ponovnom pisanju "začuđenih" tekstova.

"Ja sam ga objavio, to je moje mišljenje o tom tekstu. Nemam drugih komentara", jasan je urednik Mozaika, dodavši da događaje s kolegija pogotovo neće komentirati.

Ironično je to što je Slobodna Dalmacija nedavno objavila anketu provedenu među vlastitim čitateljima, koji su upravo Srbe izabrali za najbolje goste koji dolaze na dalmatinski Jadran.

Ana Benačić/Igor Mušić
Foto: Screeenshot slobodnadalmacija.hr

Pročitajte više