Ratni zločin: Podignuta optužnica protiv sedmorice "Puma" Ivana Koradea

)

PROTIV sedmorice pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, tzv. Puma, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu zbog sumnje u ratni zločin, i to tijekom ratne akcije Maestral 1995. godine, kada su likvidirani ratni zarobljenici navodno po zapovijedi zapovjednika brigade Ivana Koradea.

Zapovijed izdao Korade

"Okrivljenike se tereti da su 9. i 10. rujna 1995. na širem području mjesta Mlinište (BiH) kao pripadnici 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, a nakon što je tijekom vojne akcije "Maestral 2" zarobljeno šest pripadnika Vojske Republike Srpske, navedene ratne zarobljenike po zapovijedi sada pokojnog zapovjednika I. K. likvidirali vatrenim oružjem. Protiv svih okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog težine djela", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva.

Riječ je o bivšem dozapovjedniku Puma brigadiru Emilu Crnčecu koji je donedavno bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Osim Crnčeca, optužnica tereti i Nenada Jurinca te Tihomira Šavorića, kao i Antu Novačića, Roberta Precehtjera, Gorana Gaća i Roberta Bevaka. Svima se stavlja na teret "počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske".

Razdvojeni u dvije skupine i strijeljani

Ubijeni su tada ratni zarobljenici Radoslav Lakić, Pere Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić te jedna za sada neidentificirana muška osoba. Prema optužnici, nakon što su zarobljenici 10. rujna 1995. godine prema zapovijedi zapovjednika postrojbe razdvojeni u dvije skupine, prva je skupina strijeljana ispred zapovjedništva postrojbe u mjestu Halapići, dok je druga skupina odvezena u mjesto Mlinište i tamo također strijeljana.

Mrtva tijela ratnih zarobljenika Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića i Borislava Vukića ekshumirana su 16. srpnja 1996. godine iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča, dok je mrtvo tijelo Radoslava Lakića razmijenjeno na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. kolovoza 1997. godine.

U pritvoru od prošle godine

Svi optuženi u pritvoru su od 21. listopada prošle godine, kada su uhićeni nakon prisluškivanja i tajnog praćenja. Podsjetimo kako su povodom uhićenja suborci vojnika iz 7. gardijske brigade organizirali konferenciju za novinare, na kojoj su rekli da ne znaju jesu li njihovi prijatelji počinili ubojstva za koja ih se tereti, ali čude se zbog činjenica da optužnica nije podignuta kada je još bio živ njihov zapovjednik Ivan Korade te da su optuženi samo pripadnici njihove postrojbe.

Pročitajte više