Ratni zločin u Šibeniku: U zatvoru Kuline zatvorenike tukli, tresli strujom i prisljavali na seks

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana Tvrtka Pašalića, (1956.), Damira Boršića (1956.), Željka Maglova (1960.) i Milorada Paića (1960.) zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koji se dogodio u Šibeniku 1992. godine.

Tijekom saslušanja videovezom je saslušana i jedna oštećenica koja se danas nalazi na zapadnoj obali SAD-a.

Sumnja se da su optuženi od 2. ožujka do 23. travnja 1992. u Šibeniku, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i JNA, paravojnih snaga iz SR Jugoslavije te srpskih paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine, kao pripadnici Vojne policije koja je bila odgovorna za vojni zatvor Kuline, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Odvjetništvo je obavijestilo javnost o optužnici spominjući okrivljenike inicijalima. Kako pišu, T.P. je u to vrijeme bio zapovjednik 2. satnije 72. bojne Vojne policije i nadređen zapovjedniku zatvora, D.B. je bio zapovjednik navedenog vojnog zatvora (obojica su imala zapovjedne ovlasti nad svim zatvorskim čuvarima te su odgovorni za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava), Ž.M. je bio pomoćnik zapovjednika 2. satnije 72. bojne Vojne policije, a M.P. je u to vrijeme bio pomoćnik zapovjednika kriminalističke službe 2. satnije 72. bojne Vojne policije.

Stravična mučenja zarobljenika

Nakon što su 2. ožujka 1992. u akciji Hrvatske vojske oslobađanja sela Nos Kalik bili zarobljeni te u navedeni vojni zatvor privedeni i zatvoreni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi RSK, okrivljenici su 21 ratnog zarobljenika osobno fizički i psihički mučili te zlostavljali, dok T.P. i D.B., znajući da drugi podređeni čuvari svakodnevno muče i zlostavljaju ratne zarobljenike, nisu poduzeli ništa da takva ponašanja spriječe i kazne, i time pristali da im podređene osobe nastave s protupravnim radnjama.

Okrivljene, ali i druge nepoznate zatvorske čuvare, tereti se da su tukli ratne zarobljenike po glavi i cijelom tijelu nogama, rukama, gumenim palicama, kundacima pušaka, električnim kabelima i svim drugim prikladnim predmetima do kojih bi došli. Tereti ih se da su ih mučili električnom strujom odnosno ručnim elektrošokerom pod naponom te ogoljelim žicama pod naponom, kao i da su ih tukli nakon što bi ratni zarobljenici od iznemoglosti pali na pod nakon trčanja s vrećama pijeska od oko 50 kg. Okrivljene Ž.M. i M.P. tereti se da su dvojicu ratnih zarobljenika prisiljavali na međusoban seksualni odnos.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika zbog postojanja posebno teških okolnosti kaznenog djela. U slučaju okrivljenika M.P. razdvojen je postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona RH i istraga će se u odnosu na ovo kazneno djelo dopuniti, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više