Ravnatelj Klaićeve: Bez stalnog dotoka nekih lijekova, brzo bismo došli u nepriliku

RAVNATELJ Klinike za dječje bolesti prof. dr. sc. Goran Roić rekao je da ako rješenje za veledrogerije ne dođe uskoro - neće biti dobro. 

"Bez bioloških lijekova kod kroničnih bolesnika, bez kemoterapije. To su lijekovi bez kojih bi vrlo brzo došli u nepriliku ako opskrba ne bi bila kontinuirana. Radi se o danima ili tjednima. Nekih drugih lijekova i materijala imamo dovoljno na zalihama za neki period. Mi smo uz dodatni napor uprave i ljekarne u dogovoru s veledrogerijama premostiti ovu situaciju. Praktički, obustave nije ni bilo", rekao je Roić za Novu TV

I oboljele od leukemije uznemirila je informacija da neće doći do isporuke lijekova koji se koriste za hematološke bolesti.

"Ne treba objašnjavati da je tako ugrožen život naših oboljelih i njihovo preživljavanje", kaže Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

Visoke cijene lijekova

Cijena lijeka na veliko uključuje i do 8,5 posto veleprodajne marže. Na cijene se žale i građani. U Hrvatskoj se najviše troši na onkološke lijekove, potom za probavni pa za živčani sustav.

Upitan je li doista na sastanku rekao da obustave opskrbu bolnica - ministar Beroš negira. Kaže da ne govore istinu. Ni ministar Marić nije objavio iznos koji bi se mogao izdovoljiti nakon rebalansa. Samo onaj koji je ponuđen za prvu ruku – oko 300 milijuna kuna. 

>> Marić: Rebalansom proračuna planiramo do novca za veledrogerije

"Da ćemo probati doći do nešto malo većega, nešto barem da koliko-toliko ove iduće dane zatvorimo, olakšamo tu situaciju, to je iznos od nekih 300 milijuna kuna do samog rebalansa, a u rebalansu računamo na jedan veći, izdašniji iznos", rekao je Marić u Dnevniku HRT-a. 

Pročitajte više