RAVNATELJ MUO-A PREDSTAVIO SVOJ PROGRAM RAZVOJA MUZEJA

Izložba "Secesija u Hrvatskoj", koja bi trebala biti otvorena u studenom, prvi je u nizu velikih projekata koje planira zagrebački Muzej za umjetnost i obrt ove i iduće godine, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.

Kako je podsjetio, pripremu za tu izložbu počeo je još bivši ravnatelj MUO-a Vladimir Maleković, koji je preminuo 31. svibnja ove godine.

Namjera je da ta izložba ne ostane samo u okvirima Muzeja, već da se proširi na ostale izložbene prostore u Zagrebu i Hrvatskoj. U tom smislu dio će se postava izložbe moći razgledati u jednom od najreprezentativnijih secesijskih zgrada u Zagrebu - u bivšoj Sveučilišnoj biblioteci.

Osim toga, po Gašparovićevim riječima, najznačajnije secesijske zgrade u Zagrebu bit će posebno obilježene, a nakana je da se u taj projekt uključe i drugi gradovi - Osijek, Split, Rijeka i drugi.

Konferencija za novinare bila je i prigoda da novi ravnatelj iznese osnovne odrednice svoga viđenja daljnjeg razvoja MUO-a. Rekao je kako će se posebna pozornost pokloniti stalnom postavu i radu na pojedinim zbirkama, tehničkim zahvatima u izložbenom prostoru, atraktivnosti povremenih izložbenih postava i izdavačkoj djelatnosti.

Podsjetivši da je stalni postav Muzeja uređen 1995., upozorio je na potrebu njegova "osvježenja".

Radi se na temeljitom vodiču kroz stalni postav, kao i na katalozima pojedinačnih zbirki, a prvi će se odnositi na Zbirku keramike, dodao je.

Istodobno najavio je i bogatu međunarodnu suradnju na recipročnoj razini te u skladu s tim pripremu Hodlerove izložbe, kao i izložbe o dizajnu Peugeota.

Miroslav Gašparović (1955.) naslijedio je na mjestu ravnatelja Vladimira Malekovića.

Gašparović je od 1995. do 2003. bio u MUO-u viši kustos i voditelj zbirke slikarstva i grafike, a prije toga vodio je zbirku talijanskih majstora Strossmayerove galerije starih majstora HAZU.

Pročitajte više