Razbijena skupina od 12 kradljivaca skupocjenih automobila

U ZAJEDNIČKOJ akciji zagrebačke policije i USKOK-a uhićena je skupina od 12 osoba koji su krali automobile visoke klase "Audi", "VW Golf"" i "VW Passat", te zatim iznuđivali otkupninu za njih ili ih krijumčarili. Skupina je pokušavala doći u kontakt s ljudima od kojih su ukrali aute, te bi u tim slučajevima iznuđivali otkupninu, koja bi iznosila između tri i pet tisuća eura. Kada ne bi uspjeli iznuditi otkupninu krijumčarili bi aute van zemlje, najčešće u BiH. U policiji su izvijestili kako je skupina bila izrazito mobilna, drska i vješta u prikrivanju tragova. Skupina je do uhićenja ukrala oko osamdesetak automobila i ukupna šteta koju su počinili iznosi 1,800.000 kuna.

Akcija policije i USKOK-a pod nazivom "Procesor"  trajala je nekoliko mjeseci i u istrazi je bilo obuhvaćeno 13 osoba, zbog sumnje da su počinili teške krađe osobnih automobila i nekoliko pokušaja teških krađa automobila na području Zagreba.

Istovremenom uhićenju osumnjičenih osoba pristupilo se u nedjelju navečer na području Zagreba, a svi uhićeni su od prije poznati policiji zbog počinjenja ovakvih kaznenih djela. Do ponedjeljka u podne uhićeno je 12 osoba, nakon čega je pretraženo više stanova, osobnih automobila i garažnih prostora na području Zagreba, a koje su koristile uhićene osobe. Tom prilikom je pronađeno više predmeta i sredstava za potrebnih za krađe, kao i dva ranije ukradena automobila koje su skrivali u unajmljenim garažama. Za trinaestim počiniteljem, D.D. (1977.), policija još uvijek traga.

Ovu skupinu teških kradljivaca čine organizator R.K. (1972.) te članovi grupe D.D. (1977.) , J.B. (1955.), R.Lj. (1978.), M.D. (1960.), B.M. (1972.), H.M. (1981.), B.B. (1981.), B.I. (1984.), D.J. (1981.), B.D. (1966.), A.S. (1970.) i D.B. (1963.) koji od za sada nepoznatih osoba pribavljali posebne elektroničke naprave i upute o načinu na koji se mogu ukrasti gore spomenuti automobili novijeg tipa proizvodnje na području Zagreba i okolice. Počinitelji su bili strogo podijeljeni u nalogodavce, kradljivce, iznuđivače i krijumčare.

D.M.
Foto: I.M.

Pročitajte više