RAZGOVORI O SURADNJI OSJEČKOG I ZAGREBAČKOG poljoprivrednog fakulteta

Predstavnici osječkoga Poljoprivrednog i zagrebačkog Agronomskog fakulteta razgovarali su danas u Osijeku o mogućnostima buduće suradnje, posebice u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti.

Dekanica zagrebačkog Agronomskog fakulteta Jasmina Havranek izjavila je nakon sastanka da se razgovaralo o budućim znanstveno-istraživačkim projektima, od kojih bi neki trebali biti i zajednički. Dodala je kako se razgovaralo i o reorganizaciji studija agronomije, zbog donošenja novih zakonskih propisa, ali i normi Europske unije. Zauzela se za svojevrsno lobiranje agronoma u javnosti kako bi javnost prepoznala vrijednosti agronomske struke za budućnost i zdravlje stanovništva.

Dekan osječkog Poljoprivrednog fakulteta Rudolf Emert kazao je da se dosadašnja suradnja temeljila više na suradnji pojedinih katedri ili zavoda, a da je danas dogovoreno osnivanje povjerenstava koja trebaju definirati okvire i rokove buduće suradnje dvaju fakulteta.

´Poljoprivreda je strateška gospodarska grana Hrvatske, ali stanje u njoj je loše i ne možemo biti zadovoljni razinom struke i znanosti u poljoprivredi. Poljoprivredom se danas bavi svatko, pa i nestručnjaci, a koristi se i za mešetarenje zemljom te interese pojedinih lobija´, kazao je Emert ocijenivši kako se stajališta znanosti i tih fakulteta u tome do sada nisu dovoljno čula.

Poljoprivreda, kao i druge gospodarske grane, postaje područje transfera novih tehnologija, u kojemu se, umjesto puno rada, traži puno znanja, a mi smatramo da takve kadrove možemo proizvesti, rekao je Emert.

Pročitajte više