Raznovrsna očekivanja od summita triju velikih europskih sila idući tjedan

SASTANAK na vrhu triju europskih sila koji će se održati idući tjedan dočekuje se s mješavinom strepnje i iščekivanja.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder, francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair imaju dobre razloge da jedva čekaju sastanak 18. veljače u Berlinu.

Sva trojica kod kuće su slaba, suočena s nezgodnim izazovima vanjske politike i žele da Europskoj uniji ponovno krene nakon razdoblja gospodarske stagnacije i političkih poteškoća.

Nedavno su se ta trojica čelnika udružila u inicijativi za jačanje europskih obrambenih integracija i nagovaranju Irana da prihvati strože inspekcije svoga nuklearnog programa.

Ni ostalih im problema ne manjka - treba oživjeti gospodarske reforme koje će potaknuti usporeni europski rast, prekinuti pat-poziciju oko donošenja europskog ustava, moraju zacijeliti prekooceanski ožiljci nastali zbog neslaganja sa SAD-om oko rata u Iraku, a treba naći i nasljednika Romanu Prodiju na mjestu čelnika Europske komisije.

Pripremaju i zajednički poziv za ubrzavanje gospodarskih reforma uoči redovitoga summita o gospodarskoj politici što će se održati idući mjesec.

Diplomati i analitičari tvrde da se velika trojica neće moći među sobom dogovoriti oko nekih pitanja, a kamoli ostalim važnim partnerima ponuditi sporazum.

Pročitajte više