Razriješena Ana Puljić, zamjenica u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu

DRŽAVNO odvjetničko vijeće (DOV) danas je zbog dvaju stegovnih djela zloporabe položaja i prekoračenja ovlasti razriješilo dužnosti zamjenicu u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Anu Puljić.

DOV je odluku o najtežoj stegovnoj kazni za Anu Puljić donio nakon današnje petosatne rasprave i nekoliko održanih ročišta zbog nezakonita priznanja tužbenog zahtjeva tvrtke ´Mesopromet´ na štetu grada Splita i zbog nezakonita zapošljavanja savjetnice u Pravobraniteljstvu Splitsko-dalmatinske županije. U oba slučaja vode se i kazneni postupci.

Protiv Ane Puljić pokrenuta su ukupno tri stegovna i tri kaznena postupka, ali je oslobođena stegovne odgovornosti za navodno nezakonit ugovor o kupnji stana, a istražni postupak u tom slučaju obustavljen je odlukom Vrhovnog suda.

Stegovni postupci zbog kupoprodajnog ugovora i priznanja tužbenog zahtjeva ´Mesoprometa´ protiv grada Splita pokrenut je još u siječnju ove godine, nakon što su podnesene kaznene prijave. Od tada je Ana Puljić odlukom DOV-a bila udaljena s dužnosti.

U međuvremenu je protiv Ane Puljić podnesena i treća kaznena prijava - zbog nezakonita zapošljavanja - i pokrenut stegovni postupak.

Ana Puljić branila se da nije kriva, pa bi stegovna djela koja joj se stavljaju na teret od 1997. do početka 2000., kad je bila županijska javna pravobraniteljica, već davno pala u zastaru da protiv nje za ta djela nisu pokrenuti i kazneni postupci. Ona tvrdi da je sve je to poduzeto ´kako bi je se maknulo iz Državanog odvjetništva jer je nekomu smetala´.

DOV je utvrdio da je kriva jer je prekoračila službene ovlasti što je kao pravobraniteljica, s ovlastima opunomoćenika grada Splita, u postupku za utvrđivanje prava vlasništva nad poslovnima prostorom ´Mesoprometa´ u Splitu za zastupanje opunomoćila tadašnju savjetnicu primljenu na pokusni rad i određeno vrijeme Majdu Lisac, a da je nije uputila u ograničenja, jer Lisac, kao savjetnica, nije bila ovlaštena prihvatiti tužbeni zahtjev.

Majda Lisac se, po usmenom nalogu Ane Puljić, iako za to nije bila ovlaštena po punomoći, nije protivila tužbenom zahtjevu ´Mesoprometa´, a Ana Puljić nije poduzela ništa protiv presude splitskog Općinskog suda kako bi se uklonila ta nezakonitost u postupku. Nasuprot Pravobraniteljstvu s Anom Puljić na čelu, koje je trebalo štititi interese grada, interese ´Mesoprometa´ je kao odvjetnik zastupao njezin suprug Željko Puljić.

Ana Puljić je odlukom DOV-a kriva i zato što je nezakonitim postupkom savjetnici Darki Todorić omogućila stalno zaposlenje iako je primljena samo na određeno vrijeme.

Na današnjem ročištu ispitan je kao svjedok odvjetnik Željko Puljić, suprug Ane Puljić, koji je rekao da je taj postupak usmjeren protiv njegove supruge i njihove obitelji.

Rekao je i da su mu nakon odluke Vrhovnog suda o obustavi istrage o navodno krivotvorenu ugovoru o kupnji stana od Kate Šućur prijetili da još sve nije gotovo i da će se za to pobrinuti član DOV-a prof. Davor Krapac. Puljić je rekao da su neki članovi obitelji Šućur prijatelji prof. Krapca.

Krapac je Puljićeve optužbe odbio kao potpuno neutemeljene objede, rekavši da pozna liječnika Miju Šućura, ali da se s njime godinama nije ni vidio ni čuo. Krapac je na sjednici DOV-a zatražio da ga se izuzme od odlučivanja u tom stegovnom postupku, ali članovi DOV-a to nisu prihvatili.

Stranka nezadovoljna odlukom DOV-a protiv te odluke može podnijeti tužbu Upravnom sudu.

Pročitajte više