Reagiranje Crvenog križa Osijek: Centar za edukaciju nije "odmaralište za političare"

RAVNATELJ Crvnog križa Osijek Marko Đukić reagirao je na tekst objavljen na Indexu pod naslovom "Mesićevo "odmaralište za političare" sagrađeno uz pomoć tri ministra, Bandića i Hypo banke" a njegovo reagiranje objavljujemo u cijelosti.


U svezi teksta objavljenog 29. listopada 2010. godine u 8:53 pod naslovom „Afera HYPO Banka“ u naslovu, a pod naslovom Mesićevo „odmaralište za političare“ sagrađeno uz pomoć tri ministra, Bandića i Hypo banke“, s obzirom da je cijeli članak prikazan neistinito, tendenciozno i nestručno, kao odgovornoj osobi u Gradskom društvu Crvenog križa Osijek dužnost mi je izvijestiti javnost o slijedećem stvarnim činjenicama:


1. O naslovu

Obnova i nadogradnja Centra za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici ničim ne spada u tzv. aferu Hypo banke niti je to „odmaralište za političare“.

Poslovni odnos osječkog Crvenog križa sa Slavonskom bankom u Osijeku traje od njenog formiranja ( kredit o kojem se u tekstu govori sklopljen je sa Slavonskom bankom ).

Nadalje, ni jedan „političar“ tj. državni dužnosnik, nikada nije u Centru boravio na odmoru, već svi koji su službeno dolazili uglavnom su se vraćali u istom danu, a za vrijeme brojnih programa koji su se tamo odvijali u posljednjih nekoliko godina, u Centar su službeno dolazili hrvatski, bosansko hercegovački, crnogorski i mađarski predsjednici država, brojni ministri, veleposlanici  petnaestak država i brojni drugi dužnosnici.  
 
 2. O tekstu

      Taj Centar nije velebni ali jest lijep, zahvaljujući manirima dobrog gospodara i svakodnevnog održavanja. U njemu je 250 ležajeva najviše u šesterokrevetnim sobama uređenim za djecu. U Centru nema „grijanih bazena“ već postoji ranije izgrađeni školski bazen za obuku djece neplivača, dimenzija 17 x 8 i dubine 1 – 1,35 metara u kojem je u posljednjih pet godina naučilo ili usavršilo tehnike plivanja preko 12.000 djece od čega je gotovo jedna trećina iz socijalno ugroženih obitelji koja su u Centru boravila bez naknade.

Centar nije izgrađen „na vrlo sumnjiv način“ jer oni koji rade na sumnjiv način odrađuju posao tajno. U slučaju investicija u ovom Centru sve je rađeno pred očima javnosti od Donatorske konferencije koju su prenijele HTV, Tv Nova, RTL i STV do brojnih drugih pisanih i elektronskih medija uključujući i činjenicu da je kredit javno obznanjen.

      Autor teksta postavlja tezu o sumnjivosti zbog nepoznavanja načina financiranja Crvenog križa, jer po Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu ranijem i sadašnjem, donacije su vrlo važan izvor prihoda. U ovom slučaju to su kapitalne donacije svih donatora i taj Centar nije „Mesićevo odmaralište za političare“ već je Centar u kojem godišnje ( po tjedan dana ) boravi cca 4.500 djece i odraslih kroz razne programe , a najviše škole u prirodi i obuke neplivača.Gruntovno 1/1 uknjižen je na osječki Crveni križ.

      Stoga, kapitalne donacije legalna su stvar ministarstava i ministra i nije bila nužna odluka Vlade jer je poznato da sredstvima u skladu sa Zakonom o proračunu i drugim propisima raspolažu ministri. 

      O neprofitnim organizacijama autor bi također trebao više znati jer neprofitne organizacije smiju ostvariti dobit, ali je ne smiju dijeliti svojim članovima niti dati trećim osobama. Dobit se mora ulagati u razvoj ili ostvarivanje svojih funkcija. Prema tome neprofitna organizacija kakav je Hrvatski Crveni križ također može podizati kredite shodno svojim razvojnim planovima.   

      U pogledu tvrdnje da je Centar „u rangu četiri zvjezdice“ pozivam autora da ga posjeti i sam se uvjeri, a neistinita je i tvrdnja da je to „okupljalište bivših i sadašnjih političara kao i uglednih stupova društva poput sudaca“.

      U svezi teksta „humanitarna udruga bez problema do 10 milijuna kredita preko Hypo banke“ treba reći da je kreditni aranžman stvar poslovnog odnosa i međusobnog povjerenja. Na tvrdnju autora da bi se Crveni križ „primarno trebao baviti humanitarnom  djelatnošću“ može se postaviti protu pitanje – ima li na ovome svijetu išta humanije od spašavanja dječjih života kroz obuku neplivača? Autoru, također, nije poznato da je osječki Crveni križ jedan od najboljih u Republici Hrvatskoj i da obavlja i  sve ostale humanitarne zadaće.

      Banka neće biti zakinuta bez obzira kada i kako će kredit biti u cijelosti podmiren.

Autor je u pripremi svog senzacionalističkog članka, meni kao odgovornoj osobi, postavio samo pet pitanja na koje je dobio istinite, iskrene i meritorne odgovore koje on na svoj način „secira“ i uklapa u kontekst svoga unaprijed utvrđenog zadatka tj. oblatiti. Tako npr. u odgovoru koji je na upit autor dobio iz osječkog Crvenog križa nigdje ne stoji da se nadamo „da će Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva ministra Božidara Pankretića do kraja godine platiti 2 milijuna kuna“ već da imamo potpisan Sporazum s rokom uplate do 31.12.2010. godine što je bitna razlika kao i da u odgovoru ne stoji da ćemo ostatak sredstava namaknuti iz donacija već – ako se iz donacija ne prikupe dostatna sredstva za povrat kredita, „s bankom će se dogovoriti novi uvjeti i rokovi otplate“.

      Isto tako autoru teksta nisam rekao da je osječki Crveni križ financijski „vrlo uzorna“ organizacija ali kroz 23 različita inspekcijska i nadzorna pregleda od strane državnih i pravosudnih tijela proizlazi jedino da je uzorno financijsko poslovanje. Također, postavljam pitanje odakle autoru argument da se kredit „zapravo – ne može vraćati“? 

      U svezi komentara donacija triju ministarstava mogu reći samo to da ih autor nepotrebno stavlja u kontekst pravno sumnjivih poslova. Autoru bi trebalo biti poznato da se svugdje u svijetu Crveni križ i njegovi projekti financiraju najvećim dijelom donacijama. Tako je zakonski regulirano i u Republici Hrvatskoj, a donatori mogu biti fizičke i pravne osobe.

Unatoč  činjenici da sam autoru dao do znanja da je predmetna materija bila stvar analize Županijskog državnog odvjetništva i čak mu dostavio mišljenje Županijskog državnog odvjetništva Osijek, on se ipak odlučuje za ovakav senzacionalistički pristup jer je očito unaprijed imao „svoje izvore“ koji su u tekstu i vidljivi.

  U telefonskom razgovoru s autorom, upitao sam ga odakle mu uopće informacija o kreditu, rekavši da smo sve stvari u vezi investicije davali u javnost kada su se one događale itd., a on je autoritativno odgovorio da ima informaciju „od Vlade Republike Hrvatske“. Sumnjao sam u iskren odgovor po pisanom upitu koji mi je postavio, a sada iz članka sam se i uvjerio da mi je lagao, te da mu je glavni izvor „ugledni osječki pravnik Vladimir Šplajt“.

      Tvrdnje tog „uglednog“ pravnika ja nikad ne komentiram. Sve komentare o njegovom djelovanju dajem u tri kaznena postupka koji se protiv njega vode kod Općinskog suda Osijek.

      Zbog svega rečenog, tražimo da se ovaj tekst u cijelosti objavi kako biste izbjegli pravni spor, a protiv autora Ilka Ćimića podnijet ću prijedlog Hrvatskom novinarskom društvu za razmatranje povreda odredbi novinarskog Kodeksa.  
 
 
S poštovanjem.
Ravnatelj: Marko Đukić, prof.

                                               

Pročitajte više