Reagiranje Janaf: Nismo preplatili skladište na Žitnjaku


Reagiranje tvrtke Jadranski naftovodi na tekst  objavljen na Indexu objavljujemo u cijelosti.

S obzirom na iznesene netočne činjenice vezane uz kupovinu djela nekretnine DIOKI-a na lokaciji Žitnjak - Zagreb za  JANAF-ov terminal Žitnjak,  objavljene danas, 21. svibnja 2010. godine, na Vašem portalu Indeks.hr u članku novinara Ilka Ćimića pod naslovom: ''Uoči Sanaderova odlaska: Janaf platio Ježićeva skladišta na Žitnjaku triput više nego što vrijede'', upućujemo Vam demanti.


U objavljenom članku ističe se kako je HANDA (Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata) bila protiv kupovine spomenute nekretnine te se navodi posjedovanje određene dokumentacije koja to potvrđuje. 


S obzirom na gore navedeno, ističemo kako su na Vašem portalu navedene netočne činjenice budući da:


JANAF d.d. nije nikada dobio bilo kakav dopis HANDA-e u kojemu bi ona upozoravala JANAF na štetnost poslovne odluke o kupnji nekretnine DIOKI-a na lokaciji Žitnjak (što je i HANDA danas demantirala). Upravo suprotno, HANDA je u svom Programu osiguranja obveznih zaliha nafte i naftnih derivata još u travnju 2008. godine, definirala potrebu skladištenja 120 000 m3 naftnih derivata upravo na lokaciji Zagreb-Žitnjak.
JANAF i HANDA sklopili su Sporazum o poslovnoj suradnji kojim se između ostalog iskazala namjera za suradnjom u skladištenju naftnih derivata na lokaciji Žitnjak, sukladno regionalnom rasporedu obveznih zaliha nafte i naftnih derivata
 

Nadalje, za navode portala o postojanju procjene nekretnine Žitnjak od strane INA-e kao i opsegu predmeta procjene, koji je za tu procijenu vrlo bitan, ne znamo. No, važno je naglasiti kako je za kupovinu Terminala Žitnjak, JANAF izradio Studiju isplativosti ulaganja koja je pokazala isplativost navedene kupnje te su izvršene procjene vrijednosti nekretnina po različitim ovlaštenim procjeniteljima, a po narudžbi Nadzornog odbora i Uprave JANAF-a. U prilog navedenom, ističemo i činjenicu kako je sveukupna vrijednost postojećih ugovora s našim traderima i dugoročnih petogodišnjih ugovora o skladištenju naftnih derivata potpisanih 14. svibnja 2010. godine veća od 400.000.000 kuna, što posebno govori o izuzetnoj iskorištenosti kapaciteta regionalnog centra terminal Žitnjak i efikasnosti ove JANAF-ove investicije.  


Vezano za insinuacije iznesene u navedenom članku i nezapamćeno iznošenje falsificiranih dokumenata od strane novinara Ilka Ćimića vidljivo je kako su iste usmjerene na pokušaj destabilizacije JANAF-a, na širenje lažnih i uznemirujućih glasina koje posljedično nanose veliku štetu poslovanju JANAF-a, a poradi čega će JANAF podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba te tužbu za naknadu štete. 

Pročitajte više