Reagiranje Telegram Media Grupe

 

NAKON objave članaka na Indexu "Eko Sever: Podmeću nam, sve je laž, dokazat ćemo to na sudu" te "VIDEO Eko Sever: Naše jabuke su čiste, progoni nas trgovački lanac", stigla je reakcija Telegrama koju objavljujemo u cijelosti.

"Obraćamo vam se u zastupanju društva TELEGRAM MEDIA GRUPA d.o.o., Heinzelova 62 A, Zagreb, OIB: 36974788949, nakladnika tiskovine Telegram i web portala www.telegram.hr (dalje u tekstu: Telegram), a sve temeljem priložene punomoći.

Na portalu www.index.hr dana 17. listopada 2015. godine objavljen je članak naslova „Eko Sever: Podmeću nam, sve je laž, dokazat ćemo to na sudu“ autora R.A., a dana 21. listopada 2015. godine članak naslova „VIDEO Eko Sever: Naše jabuke su čiste, progoni nas trgovački lanac“ autora Vojislava Mazzoccoa, a u kojima se iznose neistinite informacije čime je mojoj stranici nanesena šteta. 

U svrhu informiranja Vaših čitatelja i ispravka netočnih odnosno nepotpunih informacija objavljenih na portalu www.index.hr u odnosu na gore naznačene članke, tražimo da objavite slijedeći ispravak:

„Na portalu www.index.hr dana 17. listopada 2015. g. objavljen je članak pod naslovom „Eko Sever: Podmeću nam, sve je laž, dokazat ćemo to na sudu“ autora R.A., a dana 21. listopada 2015. g. članak pod naslovom „VIDEO Eko Sever: Naše jabuke su čiste, progoni nas trgovački lanac“ autora Vojislava Mazzoccoa, a kojima se vrijeđaju prava i interesi te nanosi šteta poslovnom ugledu društva TELEGRAM MEDIA GRUPA d.o.o.

U članku naslova „Eko Sever: Podmeću nam, sve je laž, dokazat ćemo to na sudu“ preneseni su netočni navodi društva Eko Sever proizvodnja d.o.o. i Maria Severa, vlasnika OPG Sever Mario da je „Informacija da se u ekološkim jabukama nalaze nedopušteni pesticidi potpuno neistinita, ali i da samo testiranje koje je vršeno od strane pojedinog medija nije u skladu s propisima i zakonima Republike Hrvatske“, a koji se odnose na informacije objavljene u tiskovini Telegramu i portalu www.telegram.hr.

Netočan je navod kako testiranje koje je vršeno od strane pojedinog medija nije u skladu s propisima i zakonima Republike Hrvatske te da Telegram laže i podmeće Eko Severu. Novinarka Telegrama nije podmetnula jabuke drugog proizvođača na analizu za pesticide Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar već je na analizu odnijela jabuke (kilogram jabuka po cijeni od 19,90 kuna) kupljene u Severovom dućanu na Trešnjevci. Takvo pravo na provjeru proizvoda ima svaki građanin Republike Hrvatske, a posebno ističemo da se novinarka Telegrama prije odlaska u dućane koji prodaju ekološke proizvode (među kojima i Severov dućan na Trešnjevci) savjetovala sa osobljem Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrije Štampar o načinu uzimanja uzoraka za analizu.

Netočan je navod da je „očito u nečijem interesu da se kroz medijska podmetanja onemogući daljnji rad Eko Severa ta da se Eko Sever predstavlja kao ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje krši propise i vara svoje potrošače“ te da je „ovlašteno certifikacijsko tijelo tvrtka Bioinspekt d.o.o. poduzela sve korake radi utvrđivanja istinitosti navedenih tvrdnji i izvršilo uzimanje uzoraka koji su poslani u ovlašteni laboratorij na ispitivanje .“

Upravo suprotno, prilikom pripreme članaka Telegram media grupa d.o.o. kao nakladnik Telegrama pristupilo je svim dućanima sa ekološkim proizvodima koji su bili predmetom istraživanja (među kojima i Severov dućan na Trešnjevci) na jednak način bez bilo ikakve namjere onemogućavanja rada ili lažnog predstavljanja bilo kojeg od proizvođača ekoloških proizvoda, obzirom niti sam Telegram nije znao kakav će biti ishod analize jabuka na pesticide.

Također, analiza jabuka na pesticide u prodavaonicama, skladištima i voćnjacima Eko Sever, a za koju je Bioinspekt d.o.o. koristio laboratorij Inspecto d.o.o. nije opovrgnula rezultata analize Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a kako to neosnovano tvrdi Maro Sever i Bioinspekt d.o.o., jer laboratorij Inspecto d.o.o. uopće nije ovlašten za analizu pet pesticida koji su u nedozvoljenim količinama (za ekološki proizvod) pronađeni u Eko Sever jabukama. Dakle, u vrijeme analize laboratorij Inspecto d.o.o. bio je ovlašten za analizu samo pet pesticida od kojih niti jedan nije na popisu pesticida pronađenih u jabukama Eko Severa: diflubenzuron, fenazaquin, hexaconazole, tebuconazole i thiacloprid.

Stoga je i navod Bioinspekt d.o.o. sadržan u Analitičkom izvještaju od dana 07.10.2015. g. da su „tvrdnje pojedinih glasila da su ekološke jabuke iz ekološke proizvodnje Eko Sever kontaminirane pesticidima netočne“ neosnovan. Osim toga, Bioinspekt d.o.o. uopće nije u mogućnosti davati apsolutne izjave kako pesticida nikada nije bilo u ekološkim jabukama Eko Sever jer takvo nešto fizički nije moguće tvrditi. Upravo su na apsurd takve izjave upozorili i Hrvatski zavod za javno zdravstvo i neovisni laboratorij Bioinstitut potvrdivši tezu da ukoliko su organski proizvodi smješteni u istoj prostoriji s neorganskim ali se fizički ne dodiruju, postoji iznimno mala mogućnost da će doći do kontaminacije organskih proizvoda.

Telegram media grupa d.o.o. nadalje odlučno opovrgava navode Eko Severa da je „Telegram napisao i izrekao neistine i ukaljao čast te da želi srušiti ono što Eko Sever gradi na poštenju i ljubavi 15 godine“, „da je Telegram pretjerao u svom naumu da Eko Sever predstavi kao manipulatora i prevaranta sa željom da uništi sve što je stvarao i gradio posljednjih 15 godina…“, te da je „članak objavljen u Telegramu apsolutna laž.“

Telegram je od početka pisanja o predmetnoj temi postupao sukladno novinarskoj etici te objavljivao činjenice, a ne špekulacije i nagađanja. U obranu objavljenih informacija govori nalaz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, iskazi stručnjaka koji osporavaju ovlaštenje laboratorija Inspecto d.o.o. za provođenja analize, te konačno iskazi svjedoka i fotografije.

U odnosu na članak naslova „VIDEO Eko Sever: Naše jabuke su čiste, progoni nas trgovački lanac“ a u kojem je objavljen navod Maria Severa: „Ne koristimo nikakve pesticide. Na našoj zemlji u posljednjih 25 godina nisu korišteni kemijski pesticidi.“ ističemo da Telegram nikada nije objavio da Eko Sever i/ili Mario Sever koriste pesticide u svojoj proizvodnji, već je objavio informaciju da jabuke kupljene od strane novinarke Telegrama u Severovom dućanu na Trešnjevci, a koje se prodaju kao njihove ekološke jabuke, sadrže nedopuštene pesticide te da se stoga ne mogu deklarirati kao ekološki proizvod, iako su kao takve deklarirane i prodavane.

Nadalje, netočna je izjava Maria Severa da „jabuke koje je novinarka Telegrama kupila u Severovom dućanu na Trešnjevci i dala na analizu nisu njegove i da u njegovim jabukama sigurno nisu pronađeni pesticidi“  te izjava obitelji Sever „da se ne radi o njihovim jabukama koje su pale na testu“.

Naime, novinarki Telegrama je od strane prodavačice u Severovom dućanu na Trešnjevci u trenutku kupnje spornih jabuka jasno rečeno da su to Eko Sever jabuke, a isto je potvrdio i sam Mario Sever kada ga je nakon obavljene analize novinarka telefonskim putem obavijestila o rezultatima analize.

Telegram media grupa d.o.o. nadalje osporava se da bi rezultat analize jabuka Eko Sever obavljen od strane Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar bio neispravan jer novinarka Telegrama nije uzela tri istovjetna uzorka, već ističe da je analizom nesporno i neupitno dokazano da jabuke kupljene u Severovom dućanu na Trešnjevci, a koje Mario Sever prodaje kao svoje ekološke jabuke, sadrže pesticide nedozvoljene za ekološku proizvodnju. Predmetom analize koju je kasnije po narudžbi Bioinspekt d.o.o. napravio laboratorij Inspecto d.o.o. nisu bile jabuke koje su bile predmetom analize Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (jabuke iz Severovog dućana) pa je bespredmetno analizom trećih jabuka pokušavati „osporavati“ analizu upravo onih jabuka koje je Mario Sever prodavao u svom dućanu na Trešnjevci kao ekološke, a što iste nisu.

Promašena je i pogrešna tvrdnja obitelji Sever da se radi o zavjeri, hajci koja kreće iz velikog trgovačkog lanca ili o običnoj pogrešci, zamjeni uzoraka. Telegram media grupa d.o.o. ne radi po ničijem nalogu niti je dio nekakve zavjere ili hajke. Svrha objave predmetnih informacija jest da se pomoću istraživačkog novinarstva stane na kraj preprodaji klasičnih proizvoda kao ekoloških proizvoda te da krajnji potrošači imaju sigurnost i garanciju da u dućanima uistinu dobiju ono što su platili. 
Konačno, netočan je navod Maria Severa da je „kamion, koji je sa Zelene tržnice došao u njihovo dvorište, njihov kupac, koji od otkupljuje viškove proizvoda i plasira ih dalje te da je tog jutra na Zelenoj tržnici kupio voće za svoje kupce, a kod njih je došao po paprike", a što potvrđuju fotografije i iskazi svjedoka objavljeni u Telegramu.
TELEGRAM MEDIA GRUPA d.o.o.
po punomoćniku
odvjetnici Tamari Sardelić iz OD Sardelić & Partneri"

Pročitajte više