Reakcije iz Knina na incident sa srpskim košarkašem: Uvijek isti rade problem

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NAKON incidenta u kojem je sudjelovao srpski košarkaš, članovi njegove obitelji te nekoliko osoba s područja Knina, među kojima i policijski djelatnik, podnesena je kaznena prijava protiv šest osoba. I to zbog nanošenja teških i lakših ozljeda, prijetnji te remećenja javnog reda i mira. I danas stižu mnoge reakcije na taj događaj.

Kninskim ulicama ne prestaje priča o teškom incidentu koji se dogodio nedaleko od grada. Kriminalističko istraživanje utvrdilo je kako je sve počelo od nesuglasica u prometu. Oba vozača zaustavila su vozila, a potom je došlo do vrijeđanja i fizičkog sukoba dviju osoba. Neslužbeno, u incidentu je sudjelovao i srpski košarkaš Sava Lešić, porijeklom iz sela kraj Knina.

Otac i brat napadnute djevojke nakon incidenta su otišli u selo Ramljane, u kojem borave dvojica napadača. Tamo su ih, prepričavaju mještani, napala braća Lešić. Jedan od njih, inače vojnik Hrvatske vojske, završio je s teškim tjelesnim ozljedama u bolnici.

U Kninu za HTV kažu da se sukobi događaju uvijek u istom razdoblju i da su isti sudionici. 

"U posljednjih 5 godina smo imali samo dvije incidentne situacije. I obje te, kao i ova, su uključivale osobe koje ne žive u Kninu, ističe gradonačelnik Knina Marijo Čačić.

Što kažu građani Knina

"Živimo, svi smo skupa, svi radimo, svi se družimo. Djeca zajedno u školu idu i na ovo smo sve ogorčeni", kaže Venco Bošnjak iz Knina.

"Ja surađujem s Hrvatima ako imam nešto. Ja nemam s njima problema nikakvih. Nikad nisam imala", kaže Milica iz Ramljane Polja.

"Njima ovo ne odgovara, nama ovo ne odgovara. Ovo odgovara jedino jednom krilu politike u Republici Srbiji", ističe Tomislav Tokić iz Knina.

Ratni veterani: Tko ne bi išao pomoći svom djetetu

Ratni veterani kažu da ne žele dizati tenzije. No najviše im je sporno nasilje nad djetetom.

Ako vas vaše dijete plačnim glasom nazove i kaže da je pretučeno, kako biste vi, kao roditelj, reagirali. Volio bih vidjeti koji roditelj ne bi išao pomoći svom djetetu, upitao je predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Knina Ante Anić-Kremić.

"On je profesionalac, policajac. Znači, ni u jednom smislu nije gledao je li to Srbin ili nije Srbin, jedino mu je bilo važno što mu je dijete bilo ugroženo", dodao je.

Šimpraga: Svaki oblik nasilja, naročito na dijete, osuđujemo i moramo svi zajedno osuditi"

Kazali su kako zato i vodeće ljude srpske manjine pozivaju da osude incident.

Reagirala je potpredsjednica vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

"Svaki oblik nasilja, bez obzira je li to fizički napad, govor mržnje ili bilo što tako, naročito na dijete, osuđujemo i moramo svi zajedno osuditi", naglasila je.

Pročitajte više