Reakcije na američki veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti

MINISTAR u palestinskoj vladi Jaser Abed Rabbo u srijedu je na konferenciji za novinare u Ramallahu izjavio da bi veto što su ga Amerikanci uložili na rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti moglo Sjedinjene Države, zajedno s Izraelom, učiniti odgovornima za bilo kakvo zlo koje bi se moglo dogoditi palestinskom predsjedniku.

"Američki će veto učiniti SAD izraelskim partnerom kada je riječ o bilo kakvoj prijetnji koja će biti upućena Arafatu", izjavio je Jaser Abed Rabbo. "Veto bi mogao ohrabriti ekstremiste, ne samo ovdje već i izvan regije."

Suprotno tomu, izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom pozdravio je američki veto. "Vrlo je važno pokazati ekstremistima da neće imati koristi od automatske većine u Vijeću sigurnosti svaki put kad iznesu neku protuizraelsku rezoluciju", rekao je Shalom novinarima, dodajući kako je "iznimno ohrabren" brojem zemalja koje su se suzdržale od glasovanja.

Francuzi su u srijedu izrazili žaljenje zbog odbacivanja plana rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti kojim se od Izraela traži da ne deportira Jasera Arafata te su ponovili poziv Izraelcima da preispitaju svoju odluku.

Njemačka je također pozvala Izraelce da ne razmišljaju o deportiranju Jasera Arafata.

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee u srijedu je izrazio potporu palestinskom predsjedniku Arafatu. Indija "ne može odobriti deportiranje Arafata", rekao je Vajpayee na konferenciji za novinare održanoj u Ankari gdje se sastao s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Jemenske su vlasti u srijedu od zemalja članica Arapske lige zatražile da sazovu hitan summit tijekom kojega bi se raspravljalo o nedavnim izraelskim prijetnjama upućenim palestinskom predsjedniku.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher ocijenio je da je američki veto na arapsku rezoluciju UN-a "neopravdan" te da bi mogao "ohrabriti Izraelce da nastave s politikom agresije".

Žaljenje zbog američkog veta izrazio je u srijedu i Pakistan, a glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova upozorio je da bi protjerivanje Arafata zadalo težak udarac bliskoistočnim mirovnim naporima.

Pročitajte više