Reakcije na pogibiju trojice novinara u Bagdadu

NAJVEĆE svjetske novinarske udruge osudile su u utorak pogibiju trojice stranih novinara u Bagdadu zahtijevajući objašnjenja od Washingtona i tražeći bolju zaštitu za sve novinare na terenu.

Snimatelj Reutersa, Ukrajinac Taras Protsyuk (35), i snimatelj privatne španjolske televizijske postaje Telecinco Jose Couso (37) poginuli su kada je američka tenkovska granata pogodila hotel "Palestina" u kojem su smješteni strani novinari. U bombardiranju ureda katarske televizijske postaje Al-Jazeere poginuo je pak Jordanac Tareq Ayyoub. Napadnut je i ured emiratske televizijske postaje Abou Dhabi TV. U tim su incidentima ozlijeđena još četvorica novinara.

Od početka rata u Iraku prije 20 dana poginulo je ukupno 11 novinara.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) zatražila je neovisnu istragu tih incidenata, upozoravajući da je, ako su novinari bili namjerno ciljani, riječ o ozbiljnom kršenju međunarodnog prava. IFJ je upozorio i na diskriminaciju neovisnih novinara u Iraku u odnosu na novinare koji su pridruženi koalicijskim snagama te zatražio temeljitu reviziju pravila o zaštiti novinara na terenu.

Organizacija za zaštitu prava novinara Reporteri bez granica najavila je da će američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu uložiti pismeni prosvjed protiv "kako se čini, namjernog djela američke vojske".

Međunarodni novinarski institut (IPI) ocijenio je da napad na hotel "Palestina" vjerojatno nije bio namjerno usmjeren na novinare, ali i da su Amerikanci bili vrlo "brutalni" u bombardiranju ureda Al-Jazeere.

Talijanska Nacionalna federacija novinara pozvala je premijera Silvija Berlusconija da intervenira u Washingtonu i Londonu kako bi se "odmah prekinulo bombardiranje mjesta na kojima se nalaze novinari iz cijeloga svijeta".

Sa zabrinutošću je reagirala i Europska unija, čije je grčko predsjedništvo najavilo da će Sjedinjenim Državama poslati "zajednički apel za bolju zaštitu novinara" u ratnim sukobima.

Glasnogovornik Europske komisije upozorio je da je "ciljanje medija" "obuhvaćeno protokolom treće Ženevske konvencije čija je Velika Britanija potpisnica", ne precizirajući jesu li to i Sjedinjene Države.

Objašnjenja od Washingtona tražit će i Španjolska, najavilo je španjolsko ministarstvo obrane.

Sućut obiteljima poginulih novinara izrazio je francuski predsjednik Jacques Chirac.

Glavni urednik Reutersa Geert Linnebnk rekao je: "Jasno je da je rat, i sva njegova zbrka, stigao u samo srce Bagdada, no incident ipak postavlja pitanja o prosudbi američkih vojnika koji su svo vrijeme znali da je taj hotel glavna baza za gotovo sve strane novinare u Bagdadu".

Al-Jazeera je na svojoj internet stranici istaknula pak da se ne radi o "nenamjernoj pogreški", već da je cilj tih napada bio utjerati strah u novinare i natjerati ih da napuste Irak kako bi američke snage mogle uništavati Bagdad bez nepoželjnih promatrača.

Incident se dogodio dan nakon što su američke snage u blizini bagdadske zračne luke raznijele jedno označeno vozilo al-Jazeere koje su netom prije napustili novinari. Prije nekoliko dana napadnut je i ured te televizijske postaje u Basri.

Abu Dhabi TV također je objavila da vjeruje kako je njezin ured u Bagdadu namjerno napadnut jer je krov zgrade bio jasno i vidljivo označen logom.

Ocjenjujući pogibiju novinara "tragičnom", Pentagon je odgovornost prebacio na irački režim. "Ne ciljamo novinare, no kao što smo u više navrata vidjeli, irački režim ugrožava živote civila. Bagdad je i dalje opasno mjesto", rekao je jedan glasnogovornik Pentagona.

Pročitajte više